För att huden ska bibehålla sin funktion genom hela livet är det framför allt viktigt att du använder solskydd, men också att du får i dig tillräckligt med näring. Huden verkar nämligen inifrån och ut. 

I den här artikeln tipsar vi om fyra vitaminer som är extra viktiga för din hud: vitamin D, C, E och K. 

Vitamin D: Antiinflammatoriskt och åldersförebyggande 

Vitamin D bildas naturligt i huden när den träffas av solens strålar och har många hälsofördelar. Förutom att hjälpa kroppen att tillgodogöra sig viktiga näringsämnen, bland annat fosfor och kalcium, transporteras vitaminet genom kroppen för att underlätta produktionen av nya, friska celler. Det gäller även i huden. 

Utöver det har vitaminet en antiinflammatorisk effekt, vilket bland annat kan hjälpa huden att återhämta sig efter solskador. Salvor och krämer med D-vitamin kan också påskynda läkningen av sår samt lugna eksem eller psoriasis.

D-vitamin fungerar dessutom som en antioxidant och skyddar huden mot oxidativ stress orsakad av exempelvis UV-ljus, avgaser eller andra föroreningar. Det gör att den i sin tur kan förebygga ålderstecken. 

Så får du i dig D-vitamin

 • Var ute i dagsljus minst 10 minuter varje dag under sommarhalvåret
 • Ät mer lax, tonfisk, makrill, ägg och kött samt D-vitaminberikade livsmedel som yoghurt, fil och växtbaserade drycker
 • Ta D-vitamintillskott

Läs också: Därför ska du ha C-vitamin i din hudvård

Vitamin C: Stimulerar kollagenproduktionen

Vitamin C förekommer naturligt, både i de övre och undre hudlagren, och verkar likt D-vitamin som en antioxidant. En av vitaminets viktigaste egenskaper är dock dess betydelse för kollagenproduktionen. 

Kollagen är ett protein som finns överallt i kroppen och som utgör en av de viktigaste beståndsdelarna i både hud, naglar och hår. Det bidrar framför allt till att bibehålla hudens elasticitet, vilket i sin tur motverkar både rynkor och fina linjer.

I takt med att vi blir äldre minskar kollagenproduktionen gradvis. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med vitamin C för att hålla igång den naturliga processen. Utöver det kan vitaminet även påskynda sårläkning samt förebygga torr hud. 

Så får du i dig C-vitamin

 • Ät mer apelsin, jordgubbar, spenat, broccoli, paprika och brysselkål
 • Drick apelsinjuice
 • Ta C-vitamintillskott
 • Använd hudprodukter innehållande vitamin C, exempelvis serum eller dagkräm

Vitamin E: Skyddar mot solskador

Vitamin E är ytterligare en antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper vars främsta uppgift är att skydda hudcellerna mot solen. Vitaminet absorberar och neutraliserar nämligen UV-strålarna när de träffar huden. Detta kan dels minska risken för solskador, men också förebygga rynkor, mörka ringar och pigmenteringar.

E-vitamin förekommer naturligt i talg, en oljig substans som finns i hudens porer och som ska hålla huden återfuktad. Vid torr hud kan vitamin E hjälpa dig att få fart på talgproduktionen för att på så sätt göra huden mjukare och mer elastisk. 

Många hudvårdsprodukter idag innehåller vitamin E, men det bästa är att få i sig vitaminet via kosten. På så sätt verkar det inifrån och ut.  

Så får du i dig E-vitamin

 • Ät mer nötter, frön, avokado, ägg, fullkornsprodukter och gröna bladväxter.
 • Ta E-vitamintillskott
 • Använd hudvårdsprodukter innehållande vitamin E och C (dessa vitaminer samverkar för att bli ännu mer effektiva)

Läs också: Johanna Bjurström: “Huden behöver mer än bara krämer”

Vitamin K: Hjälper huden att läka

Vitamin K stöttar blodkoaguleringen och är därför främst känt för sina läkande egenskaper. Det bidrar dessutom till kollagenproduktionen och kan även dämpa inflammationer. K-vitamin sägs bland annat kunna: 

 • Påskynda läkning av sår, exempelvis efter operation
 • Reducera ärr och bristningar
 • Förebygga mörka ringar och pigmenteringar

Än så länge är studierna på vitamin K ganska begränsade, jämfört med exempelvis vitamin C eller E. Det finns dock flera saker som tyder på att vitaminet har en god effekt på hudhälsan.

Så får du i dig K-vitamin

 • Ät mer kål, spenat, sallad, ruccola och gröna bönor
 • Ta tillskott med vitamin K

Tips på tillskott för huden

Original Silicea Kollagen Plus – Kollagentillskott som ger synbar reducering av rynkor och en mjuk, fast hy med mer glow.

Vitamin D/K2 – D-vitamin bidrar till att skydda benstommen samt ett antal viktiga system i kroppen som immunitet och kardiovaskulär funktion.

Solaray Vitamin C + D – Vitamin C och D3 i gynnsam kombination för att bibehålla immunsystemets normala funktion & för att bibehålla normal benstomme.

Pureness Trippel C-vitamin – C-vitamin i kapselformat gjord på tre olika typer av C-vitamin, utan fyllnadsmedel.

Pharma Nord Bio-E-Vitamin – Bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress.

Av Elsa Larsson

hudenkollagen