Lyckligtvis finns det numera naturliga alternativ som ger samma skydd mot svettlukt, men som är betydligt snällare mot hud och miljö. Här ger vi dig fem bra anledningar att välja naturlig deodorant. 

1. Låter kroppen svettas

Alla funktioner i kroppen är designade för att skydda oss och hålla oss friska. Våra svettkörtlar fungerar som ett naturligt reningsverk och hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter som inte behövs.  

Många vill känna sig helt torra i armhålan, vilket är anledningen till att det numera finns deodoranter med aluminium som täpper till porerna. Men om svetten stängs inne ökar belastningen på andra reningsorgan i kroppen, så som lever och lymfkörtlar. Det kan också leda till eksem och klåda.  

En naturlig deo hindrar inte den naturliga reningsprocessen, utan neutraliserar bara den dåliga lukten. 

2. Naturlig deo är skonsammare mot huden

Vanliga deodoranter innehåller ofta en rad petroleumbaserade ämnen samtidigt som de brukar vara starkt parfymerade. Detta kan dels orsaka irritation i armhålan, framför allt om huden är nyrakad, men också ha en hormonstörande effekt om ämnena penetrerar huden.

Naturlig deodorant innehåller bara naturliga ämnen, vilket gör den betydligt skonsammare mot huden än vanlig deo. 

Läs också: Deodoranter – skönhetspanelen har valt sina favoriter

3. Neutraliserar svettlukten

Visste du att det inte är själva svetten som luktar illa när du svettas? Den dåliga lukten uppstår nämligen när svetten kommer i kontakt med bakterier på huden. Är huden fri från bakterier är svetten alltså helt luktfri. 

En naturlig deo innehåller ofta ingredienser med bakteriedödande egenskaper, så som bikarbonat, kokosolja eller tea tree-olja. På så sätt bekämpar de själva grundorsaken till odören. De kan också innehålla eteriska oljor som hjälper till att neutralisera dålig lukt. 

4. Det är miljövänligare 

Förutom att vara snällare mot huden är naturlig deo också snällare mot miljön. Som tidigare nämnt innehåller vanliga deos starka kemikalier, och även aluminium, som kan skada miljön när de sköljs ut i duschvattnet.  

Genom att välja en deodorant med naturliga och ekologiska ingredienser kan du slå ett extra slag för vår planet, samtidigt som du blir kvitt svettlukten. Vi rekommenderar att du också väljer en variant som är tillverkad i Sverige för ännu mindre miljöpåverkan. 

5. Kan ha andra positiva hälsoeffekter

Naturliga deodoranter kan ha flera ganska oväntade hälsoeffekter på sikt. I och med att denna typ av deo fokuserar på att bekämpa bakterietillväxten i armhålan kommer du att lukta mindre svett, även när du inte använder deo. 

Utöver det kommer du att få en mer hudnära rakning med ett långvarigare resultat. En armhåla som är fri från bakterier kommer inte heller att lämna gula fläckar på vita kläder. Vissa naturliga deodoranter kan faktiskt också lindra irriterad hud efter rakning.   

Läs också: Deodorantens farliga innehåll + bästa alternativen

Hur du byter till naturlig deo

Att byta till naturlig deo kräver både tid och tålamod, men kommer helt klart att vara värt det i slutändan. Gör så här: 

  1. Gå utan deodorant i ett par dagar. När du slutar använda vanlig deo kommer kroppen börja att rensa bort kemikalier och aluminium. Känner du dig obekväm att gå helt utan deo kan du badda armhålan med tea tree-, lavendel eller kokosolja. 
  2. Exfoliera. Tvätta huden i armhålan varje dag och exfoliera en gång i veckan. Det hjälper dels reningsprocessen samtidigt som det minimerar dålig lukt. 
  3. Använd kläder av naturmaterial. Försök att använda kläder av naturmaterial, exempelvis bomull eller hampa, under avvänjningsperioden. Det kan också minska risken för svettlukt. 
  4. Testa dig fram. Testa olika naturliga deodoranter för att se vilken kombination av ingredienser som passar just dig.  
  5. Ha tålamod. Slutligen är det viktigt att ha tålamod. Det kommer förmodligen att lukta svett i början, men efter en tid kommer kroppen att vänja sig. 

Av Elsa Larsson

Naturlig deoskönhet