Det finns alltså goda anledningar att försöka undvika hushållspapper – och andra förbrukningsvaror för den delen – i den mån det är möjligt. 

Lyckligtvis finns det flera alternativ som fungerar minst lika bra (till och med bättre) och som dessutom är betydligt snällare mot miljön. Nedan listar vi fem av dessa. 

1. Torka rent med mikrofiberdukar

Mikrofiberdukar har en imponerande uppsugningsförmåga och kan absorbera upp till 7 gånger sin egen vikt i vatten. Dukens fibrer fångar dessutom upp smuts även i ytans porer och sprickor, något som få andra städdukar lyckas med. 

Detta ger en grundlig rengöring, vilket också är anledningen till att mikrofiberdukar faktiskt visat sig vara upp till 98,9 procent effektiva för att ta bort bakterier.

En annan fördel med mikrofiberdukar är att de inte repar eller skadar ytorna. Därmed är de alltså extra passande att använda på känsliga material som glas och speglar. Och det går förstås bra att tvätta dukarna i maskin och återanvända dem. 

Läs också: 7 sätt att få bort lukter ur dina kläder – utan att tvätta dem

2. Investera i hållbara tygservetter 

De flesta har någon gång ställt fram hushållspappret på bordet istället för att använda traditionella pappersservetter. Det kan förvisso vara en bra nödlösning, men vi rekommenderar att du dukar upp med tygservetter istället för hushållspapper och pappersservetter i fortsättningen.

Först och främst är tygservetterna betydligt mer miljövänliga eftersom du kan tvätta och återanvända dem. Dessutom känns det också mycket lyxigare med tygservetter än med vanligt hushållspapper. 

Tips! Välj gärna tygservetter i en mörkare färg om du vill kunna dölja matfläckar som inte går att tvätta bort. 

3. Använd kökshanddukar

Många av oss har någon gång sträckt oss efter hushållspappret för att snabbt torka händerna. Detta är förstås inte optimalt ur ett miljöperspektiv, men det finns en bra lösning och den kallas kökshandduk.

Med en bra kökshandduk kan du torka händerna, köksbänken och din blöta disk utan bekymmer. Och på ett betydligt miljövänligare sätt dessutom. 

Bomull är ett av de mest hållbara materialen för kökshanddukar (se bara till att bomullen är ekologisk!). I takt med att du använder och tvättar handduken kommer den dels att få en bättre torkförmåga, men också bli mjukare. 

Tänk på! Separera alltid handduken du använder för att torka disk och ytor med och den du torkar händerna med. Det är också viktigt att du hänger upp fuktiga handdukar så att de torkar ordentligt. Fukt stimulerar nämligen bakterietillväxten. 

4. Gör trasor av det du har hemma

Du behöver förstås inte alltid köpa nytt varje gång det är dags för en storstädning – det går minst lika bra att använda det du har hemma. 

Samla ihop gamla t-shirts, lakan, handdukar och annat du inte längre använder. Klipp dem i mindre bitar för att göra egna städtrasor. Eftersom textilierna förmodligen har tvättats flera gånger kommer de med största sannolikhet att ha en bra uppsugningsförmåga. 

Ett bra tips är att använda olika färger på trasorna för olika rum eller ändamål. Använd till exempel svarta trasor i köket, vita för möbler, röda för badrummet och så vidare. På så sätt minskar du risken för korskontaminering.  

Läs också: Hur du förvandlar fast tvål till handtvål

5. Spara en rulle för nödfall

Även om det bästa är att helt eliminera behovet av hushållspapper kan det vara en bra idé att ändå spara en rulle. Men bara för absoluta nödfall. 

Se till att förvara rullen på ett ställe där den är svårare att komma åt. Det är nämligen lätt hänt att sträcka sig efter hushållspappret bara för att det finns inom synhåll.

Av Elsa Larsson

hållbarhetHushållspapper