Sömnbesvär kan innebära svårigheter att somna, att vakna ofta under natten, att vakna för tidigt på morgonen, eller att inte känna sig utvilad efter sömnen. Problem med sömnen kan bero på flera faktorer, såsom stress, oro, depression, smärta, sjukdomar, mediciner, livsstil, miljö eller genetik. Dessa besvär kan leda till negativa effekter på vår hälsa och prestation, såsom trötthet, koncentrationssvårigheter, irritabilitet, minskad motivation, ökad risk för infektioner, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, fetma och demens.

Vanor som kan förbättra sömnen

För att förbättra sömnkvaliteten är det viktigt att följa goda sömnvanor, som att ha en regelbunden dygnsrytm, vara försiktig med koffein, alkohol och nikotin på kvällen, skapa en lugn och mörk sovmiljö, låta bli skärmar och stimulerande aktiviteter innan läggdags, och koppla av med avslappningsmetoder. Men ibland räcker inte det, och då kan man behöva söka professionell hjälp eller prova några kosttillskott eller adaptogener som kan främja sömnen.

Läs också: Ny studie visar: niDRA® – ökar den naturliga produktionen av melatonin och förbättrar sömnen

1. Melatonin

Melatonin är ett hormon som produceras av tallkottkörteln i hjärnan och reglerar dygnsrytmen. Melatonin utsöndras när det blir mörkt och signalerar till kroppen att det är dags att sova. Melatonin har visat sig förkorta insomningstiden, förlänga sömntiden och förbättra sömnkvaliteten.

2. Magnesium

Magnesium är ett mineral som är involverat i över 300 enzymatiska reaktioner i kroppen, inklusive de som påverkar sömnen. Magnesium bidrar till att reglera nervsystemet, muskelavslappning, blodtryck, blodsocker och hormonproduktion. Mineralet kan hjälpa till att förbättra sömnen genom att minska stress, lindra ångest, främja avslappning och öka melatoninnivåerna. Magnesium finns i många livsmedel, såsom gröna bladgrönsaker, nötter, frön, fullkorn, bananer och choklad. Men många människor får inte i sig tillräckligt med magnesium genom kosten, och kan därför behöva ta ett kosttillskott.

3. Lavendel

Lavendel är en ört som har använts i århundraden för att lugna sinnet och kroppen. Lavendel har visat sig ha lugnande, ångestdämpande, antidepressiva och smärtstillande egenskaper. Lavendel kan hjälpa till att förbättra sömnen genom att minska stress, lindra oro, främja avslappning och förbättra humöret. Lavendel kan användas på olika sätt för att främja sömnen, såsom att inhalera lavendelolja, dricka lavendelte, applicera lavendelkräm eller använda lavendelkudde.

Läs också: Guide: Så väljer du rätt sorts magnesium

4. Ashwagandha

Ashwagandha är en adaptogen ört som har använts i ayurvedisk medicin i tusentals år för att stärka kroppen och sinnet. Denna ört har visat sig ha adaptogena, antiinflammatoriska, antioxidanta, immunmodulerande och neuroprotektiva egenskaper. Ashwagandha kan hjälpa till att förbättra sömnen genom att minska stress, lindra ångest, balansera hormoner och förbättra kognitiv funktion.

5. Valeriana 

Valeriana är en ört som har använts sedan antiken för att behandla sömnproblem, nervositet och ångest. Örten har visat sig ha lugnande, hypnotiska, spasmolytiska och muskelrelaxerande egenskaper. Valeriana kan hjälpa till att förbättra sömnen genom att öka GABA-nivåerna i hjärnan, vilket är en signalsubstans som främjar avslappning och sömn.

Av Johanna stala von Schewen

Kosttillskottsömnsömn och hälsa