Kort om urininkontinens

Urininkontinens är ett tillstånd som uppstår då en person har svårt att kontrollera läckage från urinröret. Två vanliga typer av urininkontinens är ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens. 

 • Ansträngningsinkontinens uppträder om bäckenbottenmusklerna har försvagats, vilket är extra vanligt bland kvinnor som fött barn. Då kan det läcka lite urin om man hostar, skrattar eller tar i vid träning. 
 • Trängningsinkontinens kan till exempel visa sig genom att man kan känna ett plötsligt och starkt behov av att kissa, men inte hinner till toaletten. Detta beror på av att urinblåsan drar ihop sig då den inte borde, vilket kan vara ett resultat av nervrubbningar i urinsystemet eller en oförmåga att känna av behovet att kissa.

Bäckenbottenträning kan vara fördelaktigt

Att träna muskulaturen i bäckenbottnen kan vara ett effektivt sätt att minska besvären i samband med ansträngningsinkontinens eller trängningsinkontinens. Träningen stärker nämligen musklerna som finns runt ändtarmen, slidan och urinröret, vilket hjälper dig att hålla tätt när du anstränger dig. 

Tänk på att det kan ta ett tag innan du börjar känna av resultat av träningen, ibland upp till sex månader. 

Läs också: Urininkontinens – vanligt problem vi behöver prata om

5 naturliga kurer mot urininkontinens

Förutom bäckenbottenträning finns det flera naturliga kurer som kan vara värda att testa för att minska besvären. Här kommer fem exempel.

1. Groblad 

Groblad är en vanlig läkeväxt som använts sedan medeltiden. Den sägs bland annat kunnat läka sår, men också vara effektiv för att behandla inkontinens bland barn. Gör så här:

 1. Värm 2,5 dl vatten på låg värme och lägg i grobladen (1,25 dl). 
 2. Låt koka upp. 
 3. Efter att det kokat i 3 till 4 minuter stänger du av värmen och låter svalna. 
 4. Sila av och tillsätt honung för sötma. 
 5. Drick gärna ett par koppar om dagen.

2. Fänkål

Fänkål är en bra källa till vitamin C, folat och järn. Utöver det kan ett avkok på fänkål gynna eliminering av gifter genom urinen och vara fördelaktig för dig med inkontinensbesvär. Gör så här:

 1. Blanda 1 matsked fänkålsfrön i en mugg varm mjölk. 
 2. Tillsätt 2 teskedar sockersirap (för att laga sirapen – rör ner 4 matskedar socker i ett glas vatten). 
 3. Drick en till två gånger per dag.

Läs också: Peter Wilhelmsson: Upptäck örterna i din närhet

3. Åkerfräken 

Åkerfräken är en växt vars blad har rengörande och blodstillande egenskaper, vilket gör att den ofta används inom i växtbaserad medicin. Den kan också lindra obehag vid urinvägsinfektion. Så här lagar du välgörande kopp te: 

 1. Lägg 1,25 dl åkerfräken i 2,5 dl hett vatten.
 2. Låt det dra i 5 – 10 minuter. 
 3. Sila av och låt svalna. 

4. Kanel 

De blodstillande egenskaperna hos kanel är väldigt hjälpsamma för att behandla inkontinens, framför allt på natten. Därför kan det hjälpa att tugga på en bit kanelstång precis innan du lägger dig. Du kan också göra ett avkok med kanel så här: 

 1. Koka upp en halv liter vatten med 3 kanelstänger. 
 2. Sila av och låt svalna. 
 3. Tillsätt gärna honung.

5. Gör en örtmix

Det finns många växter och örter vars egenskaper kan lindra besvär vid urininkontinens. En blandning av dessa växter i ett och samma avkok kan därför vara extra effektivt. Drick en kopp av denna på morgonen, helst på tom mage. Gör så här 

 1. Ta 2 matskedar vardera av rosmarin, röllika och åkerfräken samt 1 matsked vardera av blodrot och myskmadra. 
 2. Häll över 1 liter kokande vatten. 
 3. Låt dra i 10 minuter. 
 4. Sila och söta gärna med honung.

Rådfråga gärna din läkare först

Det är ovanligt att urininkontinens är ett tecken på någon bakomliggande sjukdom. Innan du börjar ta naturliga mediciner mot urininkontinens kan det dock ändå vara bra att prata med din läkare om de symptom som du upplevt. 

Av Elsa Larsson

inkontinensNaturlig hjälpörterurininkontinens