I boken ”Sannas Fastebok” delar Dr. Sanna Ehdin med sig av fördelarna med fasta och hur det kan hjälpa dig att leva ett friskare liv. Hon går även igenom olika typer av fastor som kan passa olika bra beroende på din livsstil. Nedan tittar vi närmare på fem av dessa!

Viktigt med mental förberedelse för fasta

Innan du börjar fasta, oavsett vilken typ du föredrar, kan det vara en god idé att förfasta. Det betyder att du förbereder dig både mentalt och psykiskt för en kortare eller längre period av fasta och även anpassar det du äter och dricker. 

Genom att programmera om kroppen kan du minska risken att drabbas av olika utrensningsreaktioner och starka hungerkänslor. Det kan i sin tur förbättra dina förutsättningar att lyckas med fastan. 

Tips! I ”Sannas Fastebok” hittar du ett mycket effektivt protokoll för förfasta!

Läs också: Föryngras med fasta

Periodisk fasta – Kortare perioder av fasta 

Periodisk fasta (intermittent fasting på engelska) är kanske en av de mest kända formerna av fasta. Här undviker du att äta mat under en viss tid på dygnet, exempelvis från kl. 21:00 fram till kl. 13:00 dagen därpå. Du äter alltså som vanligt i 8 timmar och fastar resterande 16 timmar. Du kan även att ta längre matpauser än så, upp emot 20 – 48 timmar, och äta som vanligt däremellan.

En annan typ av periodisk fasta är varannandags-fasta, vilket betyder att du äter varannan dag. Det kan bland annat bidra till reducerat bukfett, men också minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och åldersrelaterad svaghet. 

Födofasta – Ät bara ett enda livsmedel

Denna typ av fasta betyder att du under en längre period, exempelvis en vecka, enbart intar ett enda eller några få födoämnen för att rensa ut slaggprodukter. Några exempel på sådana födoämnen är benbuljong, mungbönsgryta samt gräsätande kött eller vildfångad fisk. 

Juicing – Födoämnen i flytande form

Juicing betyder att du begränsar ditt kaloriintag genom att enbart inta föda i flytande form. Frukt- och grönsaksjuicer är extra vanliga att dricka (därav namnet juicing) med tanke på det höga innehållet av vitaminer och antioxidanter. 

Syftet med denna typ av fasta är att reducera inflammation i kroppen och rensa ut gifter. Det kan dock även vara en bra start för dig som av hälsoskäl behöver gå ner i vikt.

Torrfasta – Varken fast eller flytande föda

Torrfasta innebär, precis som namnet antyder, att du varken intar fast eller flytande föda. Det finns också två olika typer av torrfasta – hård och mjuk. Hård torrfasta betyder att vatten inte får vidröra kroppen under fasteperioden. Det är däremot tillåtet vid mjuk torrfasta. 

Under en torrfasta använder kroppen lagrat fett för att producera energi och därefter börjar den bryta ner muskler. Varken Dr. Sanna Ehdin eller andra experter rekommenderar dock torrfasta eftersom det kan orsaka både uttorkning och njurproblem.

Läs också: Grönt te främjar autofagi

Vattenfasta – Inta bara vatten

Vattenfasta kallas även terapeutisk fasta och betyder att du bara dricker vatten. Detta anses av många vara den ”riktiga” fastan eftersom den aktiverar viktiga processer i kroppen, framför allt autofagi.

Autofagi är en naturlig reningsprocess som ger kroppen en ordentlig rengöring på cellnivå. Enkelt förklarat hjälper autofagi kroppen att reparera sig själv genom att ersätta gamla celler med nya. 

Utöver vatten går det bra att dricka någon kopp grönt eller svart te alternativt kaffe, så länge det är ekologiskt. 

Viktigt att undvika överdrivet fastande

Under en fasta frisätts en stor mängd endorfiner, kroppens eget lyckohormon, som kan få dig att må extra bra. Det är dock viktigt att inte fasta för ofta eftersom det kan skapa en obalans i kroppen och i vissa fall leda till näringsbrist. 

Dr. Sanna Ehdins bästa tips är att testa dig fram, lära känna din kropp och att ta reda på vad som fungerar just för dig. 

Lär dig allt om fasta tillsammans med Sanna Ehdin!

Efter 12 veckor är du examinerad Fasteterapeut och kan hjälpa och vägleda andra till en bättre hälsa genom fasta!

Boka ett kostnadsfritt upptäckarsamtal för att se om utbildningen passar dig.

Av Elsa Larsson

fastaSanna Ehdin