1. Ät mindre kött och ändra dina matvanor

Vad du äter har en direkt påverkan på klimatet. För att minska koldioxidavtrycket bör du framför allt äta mindre kött, framför allt nötkött som bidrar till utsläpp av växthusgaser. Att föda upp djur kräver betydligt större resurser än att odla vegetariska livsmedel. Därför är minskad köttkonsumtion ett effektivt sätt att få ned utsläppen.

Enligt Livsmedelsverket står djurproduktionen för nästan 15 procent av de globala utsläppen. Myndigheten rekommenderar maximalt 500 gram kött i veckan per person av miljö- och hälsoskäl.  

Du bör även försöka äta mer ekologiskt, köpa närodlat, välja hållbar fisk, dra ner på mejeriprodukterna och köpa närproducerade livsmedel för att minska dina utsläpp.

Läs också: Jessica Frej: Mina knep för enklare och godare vegomat

2. Minska dina energikonsumtionen

Visste du att nästan 40 procent av all energi som produceras i Sverige går åt till att värma upp byggnader? Bara genom att se över din energikonsumtion och boendesituation kan du alltså minska ditt koldioxidavtryck. Det finns många sätt att energieffektivisera ditt boende. Du kan till exempel:

  • Se över om du kan bo på en mindre yta.
  • Kolla om du kan byta till en mer klimatsmart uppvärmning.
  • Sänka inomhustemperaturen i bostaden med en eller två grader.
  • Undvika att duscha allt för länge.
  • Isolera fönster och dörrar för att behålla värmen.
  • Undvika att diska under rinnande vatten.
  • Använda EU-certifierade energieffektiva produkter.

3. Ändra dina resvanor

Att ta flyget till sydligare breddgrader på semestern är en självklarhet för många, men tyvärr är flygresor en av de största bovarna när det gäller utsläpp. Se över dina resvanor och gör nödvändiga livsstilsförändringar om du vill minska din klimatpåverkan.

Att ta tåg eller buss är betydligt miljövänligare än att ta flyget. Om du ändå vill resa med flyg någon gång ibland är det bättre att resa mer sällan och istället vara borta längre. Hos Transportstyrelsen kan du läsa mer om flygets miljöpåverkan och du kan även använda ICAO:s kalkylator för att beräkna ut utsläppen för din flygresa.

När det kommer till vardagsresorna är det bättre för miljön om du cyklar eller åker kollektivt. Om du måste åka bil är det bäst att samåka samt att välja en mer miljövänlig bil.

4. Undvik plastpåsar och plastförpackning

Undvik plast i största möjliga utsträckning om du vill leva mer hållbart. Den främsta nackdelen med plast är att materialet bryts ned till mikroplaster i naturen, vilket är skadligt både för miljön, djuren och vår egen hälsa.

Plasttillverkningen bidrar dessutom till utsläpp av växthusgaser och vid förbränning släpps en stor del av kolet i plasten ut. För att Sverige ska nå sina klimatmål är det därför viktigt att förbränningen av fossilbaserad plast minskar.

Gör det du kan för att försöka minska din plastkonsumtion. Undvik plastpåsar och plastförpackningar. Ta med dig en egen kasse när du handlar och köp inte produkter som är förpackade i onödiga plastförpackningar. Om du ändå behöver köpa något i plast är det viktigt att du återvinner det på rätt sätt.

Läs också: 10 köp du bör undvika för en hållbar livsstil

5. Köp bara det allra nödvändigaste

Sist men inte minst är det viktigt att du ser över ditt konsumtionsmönster. Att många av oss köper saker vi egentligen inte behöver har lett till att konsumtionen av nya saker numera står för en stor del av världens växthusgasutsläpp.

En tumregel för att minska ditt koldioxidavtryck är att bara köpa sådant som du verkligen behöver. Här kommer några exempel på saker du kan göra för att konsumera mindre.

  • Ta hand om dina kläder och föremål genom att lappa och laga. Du kan även vända dig till skräddare och skomakare för att på så sätt även stötta det lokala näringslivet.
  • Låna, hyr eller byt istället för att köpa om du har möjlighet.
  • Innan du köper nytt, se om du kan hitta det du letar efter på second hand.
  • Om du köper nytt, se till att välja saker av hög kvalitet. Betala hellre lite mer för något som kommer att hålla länge.
  • Frys in matrester och matvaror med kort hållbarhet för att minska matsvinnet.

Sammanfattning

Alla måste ta sitt ansvar för att skapa en hållbar värld med lägre utsläpp av växthusgaser. Dagens konsumtionsnivåer är långt ifrån hållbara, men genom att göra aktiva val och handlingar kan du minska ditt koldioxidavtryck.

Kosten, energikonsumtionen i hemmet, resor, plastanvändningen och övrig konsumtion är fem viktiga områden där du kan bidra till att minska utsläppen för att lägga grunden till en grönare livsstil. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetKlimatpåverkanKoldioxidavtrycktips