1. Räddar träden

Visste du att du kan rädda träd bara genom att köpa toalettpapper? Genom att välja toalettpapper av bambu minskar konsumtionen av toalettpapper tillverkade av trämassa.

Bambu är, till skillnad mot vad många tror, faktiskt inte ett träd. Det är ett slags gräs som främst växer i tropiska och tempererade områden i Asien och Afrika och som främst är känt som en av pandornas huvudföda. När du köper toalettpapper som är tillverkat av bambu bidrar du således till att färre träd skövlas.

Och varför är det så viktigt att rädda träd? Jo, för att träden har en mycket viktig funktion på vår planet. De producerar syre samtidigt som minskar koldioxiden i luften. Därför kallas skog och djungel ibland för “planetens lungor”.

2. Fritt från kemikalier och parfym

Toalettpapper av bambu innehåller normalt sett inga miljöfarliga kemikalier, så som blekmedel, eller parfym. Vanligt toalettpapper, å andra sidan, innehåller ofta klorin och doftämnen som egentligen inte alls hör hemma i toalettpapper. Bambutoalettpapper innehåller oftast miljövänliga och naturliga alternativ eller inga alls.

Genom att välja ett naturligt toalettpapper som är fritt från kemikalier gör du naturen, människorna och djuren en tjänst. Kemikalier kan vara skadliga både för miljön och för levande varelser och därför bör de undvikas, inte minst när det är dags att köpa toalettpapper.

Läs också: Barn och kemikalier – från födseln och framåt

3. Mindre vatten behövs

Att tillverka toalettpapper av bambu kräver inte i närheten lika mycket vatten som toalettpapper av trämassa. Detta beror helt enkelt på bambuträden inte behöver lika mycket vatten som vanliga träd för att växa snabbt. Dessutom kan vatten från tillverkningen av kemikaliefritt toalettpapper tas hand om och återanvändas.

Genom att välja produkter som kräver mindre vatten kan du som konsument bidra till att bättre ta tillvara på jordens resurser.

4. Bambu är en förnyelsebar resurs som växer snabbt

Bambu är en lättodlad växt som kan växa nästan var som helst. Förutom i Asien växer bambu naturligt i Afrika, Amerika och i Europa.

En av de främsta fördelarna är dock att den växer otroligt snabbt. Vissa varianter kan faktiskt växa upp till en meter om dagen. I Guinness rekordbok står bambu med som den snabbast växande växten i världen.

Att den växer snabbt har många fördelar för miljön. Dels krävs det mindre vatten, men det innebär även att det är en resurs som snabbt förnyar sig. Det är också en växt som kan växa mycket tätt, vilket gör det möjligt för odlare att utnyttja marken på bästa sätt.

Toalettpapper av bambu är med andra ord en hållbar produkt eftersom produktionen av bambu är både snabb och anpassningsbar. Betydligt mindre resurser förbrukas vid tillverkningen av toalettpapper av bambu jämfört med vanligt toalettpapper av pappersmassa.

Läs också: Små hållbara förändringar i vardagen

5. Biologiskt nedbrytbart

Sist men inte minst är bambu en biologiskt nedbrytbar produkt. Jämfört med vanligt toalettpapper är det alltså lättare för naturen att bryta ned bambupapper.

För att vara säker på att ditt bambutoalettpapper är hållbart odlad och uppfyller alla kriterier är det bäst att välja en variant med en FSC-certifiering. Certifieringen visar att produkten uppfyller krav både gällande miljö och arbetarnas rättigheter.

Av Elsa Larsson

BambuhållbarhetnaturligtToalettpapper