Att hålla energin hög vid julstöket är lättare sagt än gjort, men det finns en del saker du kan göra för att undvika julstress i år. Här kommer fem av våra bästa tips. 

1. Sänk kraven

Julen är för många en hetsig tid, fylld med måsten och krav. Det är inte ovanligt att känna att tiden inte räcker till för att skapa “den perfekta julen”. Men nyckeln till en lugnare och mer fridfull jul är helt enkelt att sänka kraven. 

Släpp alla måsten om hur julen måste vara. Fokusera istället på sakerna du verkligen bryr dig om. Du behöver inte alltid göra hemlagade köttbullar, avancerade pepparkakshus, egen inläggning till sillen och rim på alla julklappar. Det går minst lika bra med färdiga frysta köttbullar och sill på burk. Eller varför inte bjuda in till ett hederligt knytkalas?

Ge dig själv utrymme och tid för reflektion. Vad är det som är viktigt för dig i jul? Lägg energi på de som du verkligen bryr dig om och visa uppskattning för dina närmaste. Strunta i hur saker ska vara och skapa en jul på dina egna villkor. 

2. Ta kosttillskott som ger energi

Trots att vi alltid planerar för en lugn jul dyker julstöket upp som ett brev på posten. Och för att undvika energidippar och negativ inställning är det viktigt att du ser till att du får i dig tillräckligt med energi och näring. 

Julmaten saknar ofta vitaminrika grönsaker och innehåller stället ofta mycket salt, socker och fett. Därför kan det vara en bra idé att börja äta energigivande kosttillskott i god tid innan julen.

Läs också: Rätt näring för dig som är utmattad

Rosenrot och saffran

Det finns många bra kosttillskott som ger mer energi och hjälper till att fokusera under julstöket. Ett bra tips är till exempel rosenrot, en växt som använts under mycket lång tid för att öka den fysiska prestationsförmågan. Den bidrar dessutom till en normal energiomsättning och mental prestationsförmåga. 

Även saffran kan hjälpa till att hålla energinivån hög. Den gulröda kryddan har en positiv effekt på sinnesstämningen och sägs även kunna bidra till en ökad sexlust.

Här är några andra bra vitaminer och mineraler att testa om du vill få mer energi i jul:

  • Järn
  • Folsyra
  • Vitamin B5 och B12
  • Coenzym Q10
  • Vitamin C

3. Glöm inte bort att motionera

Många glömmer bort att träna under julledigheten. Men brist på motion i kombination med för mycket mat och alkohol kan göra dig både trött och dåsig. 

Du behöver förstås inte gå till gymmet på julafton, men det kan vara en god idé att ta regelbundna promenader för att få lite frisk luft. Aktivitet är bra både för kroppen och själen och minskar julstressen. 

Bara en halvtimmes träning räcker för att frigöra endorfiner som kommer att förbättra ditt humör och ge dig mer energi. 

Läs också: 7 tips för att slippa oxidativ stress

4. Drick grönt te istället för kaffe

I julstressen är det lätt hänt att du hinkar i dig kaffekopp efter kaffekopp. Du bör dock undvika att dricka för mycket kaffe eftersom det dels kan försämra din sömn, men även göra din mage orolig. Drick istället en kopp grönt te som är mer rogivande än kaffe. 

Grönt te innehåller dels många antioxidanter som är bra för immunförsvaret och hjärtat, men även koffein som är bra för uthållighetsprestationen och energiomsättningen. En kopp grönt te innehåller ungefär hälften så mycket koffein som en kopp kaffe.

5. Stäng av mobilen och var närvarande

Sist men inte minst bör du försöka vara närvarande under julhelgen. Se framför allt till att logga ut från sociala medier, eftersom de visat sig vara en stressfaktor för många under julen. Var i nuet och ta dig tid att umgås med dina nära och kära utan att mobilen stör stämningen. 

Julenergi på naturligt sätt

Holistic Järnkomplex bidrar bland annat till immunsystemets normala funktion, att minska trötthet och utmattning.

Octean GLYC Sharp för mentalt fokus och positiv inställning!

BioCare Vitamin C Powder innehåller magnesiumaskorbat, som är en lågsyraform av C-vitamin, producerat med en unika lösningsmedelsfri frystorkad metod; det är fritt från tillsatser och hjälpämnen. 

Thorne Pantethine är en aktiv form av B5-vitamin, pantotensyra. Pantetin tas upp väl i cellerna och bidrar bl a i enzymreaktioner.

Solaray Mega B-stress är ett balanserat högdoskomplex av samtliga B-vitaminer samt C-vitamin & bioflavonoider från citron, gradvis upptag. Viktigt för kroppens energiomsättning!

Pharma Nord Bio-Qinon Active Q10 Gold innehåller kapslar som består av bland annat riboflavin (vitamin B2 ) som bidrar till att minska trötthet och utmattning samt bidrar till normal energiomsättning.

Av Elsa Larsson

energiJulstök