Här tipsar vi om fem enkla saker du kan göra för att bli lite mer miljösmart när du befinner dig på vattnet i sommar!
1. Ta med ditt skräp hem
Nedskräpning är ett globalt problem och ett av de största hoten mot det marina livet idag. Forskare uppskattar att det varje år tillkommer mellan 5 och 13 miljoner ton plast i våra hav. Skräpet orsakar stort lidande bland vattenlevande djur och tar hundratals år – ibland mer – för naturen att bryta ner.
Att slänga i en förpackning, ett par fimpar eller en snus i vattnet kanske inte verkar som en stor sak. Men avfallet förgiftar våra vattendrag och bidrar till att djur lider och dör helt i onödan. Dessutom ser det inte så trevligt ut med skräp när vi försöker njuta av en härlig sommardag på sjön.
Kort sagt – ta med en soppåse ut på sjön och ta med allt ditt skräp hem. Se även till att sortera det för att kunna återvinna det på ett korrekt sätt.
Läs också: Så rengör du tvättmaskinen miljövänligt med ättika
2. Skippa båtbottenfärgen
Båtbottenfärg är en typ av bekämpningsmedel som förhindrar att musslor, alger och havstuplaner fäster på båtskrovet. Även om det kan vara smidigt för båtägaren att använda båtbottenfärg innehåller den ofta starka kemikalier som är skadliga både för hälsa och miljö.
Försök att tvätta din båt regelbundet istället för att använda båtbottenfärg. Du kan antingen skrubba den för hand när du tar ett dopp, eller lämna in båten på båtbottentvätt.
Bor du på östkusten kan du dessutom utnyttja SMS-tjänsten Havstulpanvarningen där du får ett SMS när havstulpanerna kommer till just ditt område. Det gör att du kan skrubba bort tulpanerna innan de hunnit fästa ordentligt.
Om du nödvändigtvis behöver använda båtbottenfärg, se till att välja en som är godkänd för just ditt område och var extra försiktig när det är dags att ta bort den.
3. Var hänsynsfull i landnära områden
Att bullra fram med en motorbåt på sjön uppskattas varken av badgäster, seglare eller vattenlevande djur. Extra problematiskt kan det bli när det är dags för fåglarna att häcka eftersom höga ljud kan göra dem stressade.
Kör extra försiktigt när du befinner dig nära land, exempelvis i vikar eller sund och undvik tomgångskörning. Du bör också alltid följa hastighetsbegränsningarna, både för din egen och andra sjöfarares säkerhet.
4. Byt ut motorn eller bränslet
Att byta motor på din båt är ett enkelt sätt att bli mer miljövänlig ute på vattnet. En elmotor är förstås det optimala, men nya två- och fyrtaktare släpper ut betydligt mindre gifter jämfört med äldre modeller.
Det kan också vara läge att se över bränslet du använder. Alkylatbensin är lite dyrare, men kan faktiskt minska utsläppen med upp till 90 procent jämfört med vanlig 95-oktanig bensin. Den är dessutom enkel att få tag på – i princip alla mackar (både på sjön och på land) har en alkylatbensinpump.
Läs också: 10 miljövänliga produkter som kan stoppa plastföroreningar
5. Se över hur du kör
Försök att köra så klimatsmart som möjligt när du befinner dig på sjön för att minska utsläppet av avgaser och gifter. Bara genom att sänka farten ett par knop kan du faktiskt minska din förbrukning rejält. Och om du möter stora vågor är det bättre att ta en omväg istället för att sakta ner och gasa upp.
Har du en planande båt är bränsleförbrukningen som störst i själva planingsögonblicket, det vill säga då båten lägger sig på ytan och slutar ploga. Därför är det bäst att hålla sig en bit över eller under planingströskeln.
Av Elsa Larsson