Oavsett om du fått en fläck på din favorittröja, klänningen du lånat av en vän eller ditt barns nya shorts – få inte panik. Det finns fläckar som till synes känns omöjliga att få bort, men när du attackerar dessa på rätt sätt är de oftast inte lika tuffa längre.

Viktigt att tänka på är att inte alla tricks fungerar varje gång på allt, men det ska inte få dig att ge upp. Fortsätt istället med en ny taktik, så ska du se att fläcken snart är borta!

1. Rödvinsfläckar

Rödvinsfläckar kan många gånger kännas som jordens undergång, men håll dig lugn – det är inte kört. Regel nummer ett när det gäller rödvin är att inte försöka gnugga bort fläcken. Istället ska du dutta försiktigt med kallt vatten, helst direkt när fläcken uppstått. Efter det kan du strö på salt i omgångar som drar ut vätskan från tyget. Skölj därefter med så hett vatten som möjligt. Sedan är det bara att tvätta plagget som vanligt i tvättmaskinen. 

Läs också: Så enkelt gör du eget städmedel

2. Oljefläckar på kläder

Om du får en oljebaserad fläck, exempelvis från salladsdressing, kan du helt enkelt strö över salt, låta det sitta en stund och sedan borsta bort det från plagget. Saltet kommer med största sannolikhet ha absorberat oljan. Fortsätt sedan att punktbehandla fläcken med det du har tillgängligt. 

Ett annat knep är att du använder papper för att suga upp överflödig olja och sedan pudrar på majs- eller potatismjöl. Dagen efter kan du borsta bort överflödet och hälla på såpa eller diskmedel och tvätta rent. 

Har du fått oljefläckar från smink kan du istället göra en blandning av diskmedel och bikarbonat. Applicera smeten direkt på fläcken och låt verka i en kvart för att sedan tvätta som vanligt. Det borde göra susen!

3. Gräsfläckar

Gräsfläckar är aldrig roliga, framför allt inte om de uppstått på favoritbyxorna. För att få bort dessa fläckar fungerar det lika bra med såpa eller diskmedel. Häll det direkt på fläcken och tvätta därefter som vanligt i tvättmaskinen. 

Ett annat knep för gräsfläckar är att använda något vi alla har hemma, nämligen tandkräm. Se dock till att använda vit vanlig tandkräm och inte gelé. Tryck ut en liten mängd tandkräm på fläcken, doppa en tandborste i rent vatten och skrubba sedan bort fläcken. Upprepa om det är nödvändigt, skölj av och tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskin. 

Läs också: 7 sätt att få bort lukter ur dina kläder – utan att tvätta dem

4. Chokladfläckar

Om du har fått chokladfläckar på dina kläder ska du börja med att spola med kallt vatten på baksidan av tyget. Gnugga sedan med såpa, diskmedel eller mjölk på fläcken och lägg det därefter i blöt i så hett vatten som det går. Låt verka under ett dygn och tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen. En skonsam fläckborttagningstvål hittar du här.

5. Kaffefläckar

När det gäller kaffefläckar finns det lite olika sätt att få bort dessa beroende på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk. För båda varianterna ska du börja med att blötlägga tyget i kallt vatten. Om fläcken är färsk och det är svart kaffe brukar fläcken försvinna redan nu. Fungerar det inte kan du prova att blötlägga i varmt vatten. Innehåller kaffet mjölk, måste vattnet vara tillräckligt hett för att kunna lösa upp fettet i mjölken. 

Ett sista knep om fläcken är kvar är att vispa upp äggula i ljummet i vatten och bearbeta fläcken med det. Därefter tvättar du plagget i tvättmaskinen.

Se upp med torktumlaren eller strykjärnet!

Något som är viktigt att komma ihåg när det gäller fläckar på kläder är att aldrig köra ett plagg i torktumlaren om du inte är helt säker på att fläcken faktiskt är borta. Är fläcken kvar finns risk för att den stelnar och fastnar permanent. Detsamma gäller med strykjärn.

Av Elsa Larsson

hållbarhetkemikaliefriMiljövänligtStädmedelTvätta