Genom att äta en varierad och nyttig kost som innehåller nedanstående näringsämnen kan du öka chanserna att hålla hjärtat friskt och starkt under hela livet. Här kan du läsa mer om sex ämnen som är extra bra för ditt hjärta.

1. Omega-3 fettsyror

Omega-3 och essentiella fettsyror lyfts ofta fram som ämnen vars funktioner är viktiga för hjärthälsan. Omega-3 hjälper bland annat till att minska kolesterolet, vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

De nyttiga fleromättade fetterna finns bland annat i olivolja, avokado och feta fiskar så som sill, lax och makrill. Medelhavsdieten, som består av mycket fisk, grönsaker och nyttiga fetter, är en kosthållning som innehåller mycket omega-3. Det är bättre för hjärtat att minska på smör, chark och transfetter och istället äta mer nyttiga fetter.

2. D-vitamin

D-vitamin är ett livsviktigt vitamin som behövs för hjärtats funktion. Vitaminet förbättrar hjärtats funktionsförmåga och kan minska risken för hjärtinfarkt samt en rad andra sjukdomar som är kopplade till hjärtat.

Studier visar till och med att låga nivåer kan av D-vitamin kan vara skadligt för hjärtat . D-vitamin kommer dels från solens strålar, men även d-vitaminrika livsmedel som fet fisk, ägg, kött och mejeriprodukter.

Läs också: Viktiga vitaminer som kan skydda mot corona

3. E-vitamin

E-vitamin är ett fettlöslig vitamin och en kraftig antioxidant som skyddar hjärtat mot inflammationer. Vitaminet motverkar bland annat oxidering av fetter i kärlen och minskar risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar. Dess antiinflammatoriska egenskaper kan dessutom skydda mot blodproppar, hjärtinfarkt och kärlkramp.

E-vitamin finns bland annat i frön, avokado, nötter, vegetabiliska oljor, groddar, ägg och bladväxter.

4. C-vitamin

C-vitamin är en annan kraftfull antioxidant som kan stärka hjärtats funktion. Vitaminet sänker det dåliga kolesterolet och är dessutom bra för artärerna. C-vitamin är överlag bra för immunförsvaret – vilket i sin tur är bra för hjärtat – och finns i många livsmedel, exempelvis citrusfrukter, bär, kiwi, gröna bladgrönsaker och broccoli.

5. Magnesium

Magnesium är ett mineral som behövs för att hjärtmuskeln ska fungera optimalt. Mineralet bidrar bland annat till muskelavslappning, vilket är mycket viktigt för hjärtmuskeln. Brist på magnesium kan leda till störningar i hjärtfunktionen.

Magnesium finns i baljväxter, gröna bladgrönsaker, skaldjur, fisk, fullkornsprodukter och kött.

Läs också: 6 tecken på att du har magnesiumbrist

6. Q10

Q10 är ett coenzym och en antioxidant som samarbetar med andra näringsämnen som är viktiga för hjärtat och resten av kroppen, exempelvis selen, magnesium och vitamin C och E. En balans mellan dessa ämnen bidrar till ett friskare hjärta. Q10 hämmar cellnedbrytningen och skyddar mot fria radikaler, men minskar även oxideringen av kolesterolet.

Studier visar att coenzymet bland annat minskar risken för hjärtsvikt medan brist på Q10 kan bland annat leda till trötthet och svaga muskler. Q10 finns i olika livsmedel, bland annat ljust kött, ägg och feta fiskar som lax, makrill, sill och sardiner. Allra bäst fungerar Q10 tillsammans med selen.

Slutsats

Det bästa du kan göra för ditt hjärta är att äta hälsosamt. Vad du äter har trots allt direkt påverkan på vilka näringsämnen som du får i dig. Hjärtat behöver en balans av flera olika ämnen för att må bra. Omega-3, magnesium, Q10 samt vitamin D, E och C är några av de ämnen som främjar hjärthälsan.

En hälsosam kost med mycket frukt och grönt, feta fiskar, nötter, vegetabiliska oljor och fullkornsprodukter bidrar till ett starkare hjärta. Nyttig mat håller kolesterolet och blodtrycket i balans, vilket i sin tur minskar risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar.

Kosttillskott

Holistic Q10 – innehåller naturlig fermenterad q10, en vitaminlik substans som spelar en viktg roll för att bilda energi i mitokondrierna. Q10 finns i alla celler men de största koncentrationerna finns i hjärta, lever och i immunförsvarets celler, organ som kräver mycket energi.

Thorne Magnesium Bisglycinate – blandas med valfri vätska. När magneisum binds med glycinat blir det mer lösligt i vatten. Den lätt laxerande effekten som magnesium kan ha minskar också med glycinatbindningen.

AlgOmega3® Kallpressad – innehåller alger, som är originalkällan till Omega 3 så genom att välja AlgOmega3 istället för fiskolja sparar du på naturens resurser och motverkar utfiskning.

Omega-3 Algolja – är en utmärkt vegetarisk källa till omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Av Elsa Larsson

C-vitamind-vitaminE-vitaminMagnesiumomega-3Q10