1. Starkare immunförsvar

En av de främsta anledningarna till varför du bör få i dig tillräckligt med vitamin C är för att det är ett immunstärkande vitamin. Brist på c-vitamin kan alltså leda till nedsatt immunförsvar som kan ge symptom i form av trötthet, svaghet och inflammation. Vitaminet sägs även kunna förebygga och mildra förkylning samt ge ett starkare tandkött.

Enligt Livsmedelsverket finns det inget som tyder på att ett högt intag av c-vitamin kan ge några allvarliga skador. Med andra ord kan du med gott samvete frossa i frukt och grönt och ge dig själv en rejäl dos c-vitamin.

Läs också: Så stöttar du din lever naturligt

2. Få bättre hy

Ett ökat intag av c-vitamin kan ha en positiv effekt på huden. C-vitamin är nämligen en viktig antioxidant som skyddar kroppens celler mot fria radikaler.

Fria radikaler kan bland annat komma från solens strålar, luftföroreningar, cigarettrök och stress. Antioxidanter hjälper till att avaktivera och neutralisera de fria radikalerna innan de hinner skada cellerna, vilket gör att hyn behåller sin spänst och fräschör.

C-vitamin används även i serum för att förebygga och skydda mot solens farliga strålar. Eftersom vitaminet också sägs ha en uppljusande effekt används det ofta i hudvårdsprodukter mot pigmenteringar och ojämn hudton. Vitamin C är också vanligt förekommande i hudvårdsprodukter mot celluliter och åderbråck.

3. Bli piggare

Om du känner dig trött och orkeslös kan det vara en god idé att boosta med c-vitamin. Vitaminet ger dig nämligen mer energi och minskar trötthet. Därför kan det vara extra viktigt om du är stressad eller känner dig utmattad.

Brist på c-vitamin kan också göra dig irriterad och svag, vilket hänger ihop med vitaminets förmåga att påverka immunförsvaret. Eftersom C-vitamin hjälper kroppen att syresätta blodkärlen blir det lättare att hantera både fysisk och psykisk stress.

Stress har en negativ påverkan på immunförsvaret och kan leda till att du blir sjuk oftare. C-vitamin är inte lösningen på en stressig tillvaro, men det kan göra dig bättre rustad för att handskas med stressiga situationer.

4. Få starkare hjärta

Som tidigare nämnt gör c-vitaminet det lättare för kroppen att syresätta blodkärlen. Det motverkar också oxidering av LDL-kolesterol och främjar kroppens naturliga kollagenbildning. Alla dessa processer är viktiga för vår hjärthälsa och blodkärlens normala funktion. Resultatet blir ett starkare hjärta och en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs också: 6 ämnen som är bra för ditt hjärta

5. Bygg upp kroppens brosk- och benvävnad

C-vitamin behövs också för att bygga upp brosk- och benvävnad i kroppen. Brosket är en skyddande vävnad mellan ben, ligament och leder som har en stötdämpande effect. Det är alltså brosket som gör att du kan röra dig utan smärta. Det finns dock risk att brosket nöts ned eller skadas, vilket kan leda till led- och benskador.

C-vitamin är viktigt för proteinsyntesen, det vill säga den cellprocess som tillverkar proteiner. Proteinsyntesen är avgörande för uppbyggnad av brosk, men även ligament, muskler, bindväv, skelett, hud och hår. Vitaminet behövs även för att bilda kollagen som är en viktig byggsten i brosket.

6. Förbättra upptaget av järn

Slutligen kan c-vitamin förbättra kroppens upptag av järn från maten. Järnet ingår i hemoglobin och behövs bland annat för transportera syre i blodet. C-vitaminet gör det lättare för kroppen att ta upp järnet eftersom det kan omvandla järn till en form som är enklare att ta upp. Därför rekommenderas ofta järntillskott ihop med c-vitaminrik mat eller tillskott.

Kosttillskott C-vitamin

MegaFood Ultra C-400 – är en skonsamt torkad whole food C-vitamin från apelsin som även innehåller amerikanska tranbär och vilda blåbär.

Thorne Vitamin C med Flavonoider – är en kombination av ren askorbinsyra och bioflavonoider från citrus.

Bättre Hälsa Liposomal C-vitamin – innehåller 1000 mg lättupptaglig C-vitamin, med endast havtorn som konserveringsämne.

Av Elsa Larsson

C-vitaminkostnäring