I takt med att forskare lär sig allt mer om hur kosten påverkar kroppen står det klart att det vi äter har en stor inverkan på våra organ, inklusive huden. I den här artikeln listar vi sex bra livsmedel att äta mer av för att få en friskare och vackrare hud!

1. Avokado

Nyttiga fetter är viktiga för att huden ska hålla sig flexibel. Avokados är en bra källa till hälsosamma fettsyror som kan hjälpa till att återfukta huden inifrån. Det finns också studier som visar att avokados innehåller ämnen som kan skydda huden mot UV-strålning, något som kan bidra till tidiga ålderstecken.

Utöver det är avokado en utmärkt källa till vitamin E och C, två viktiga antioxidanter som bland annat hjälper till att skydda huden mot oxidativ stress. Vitamin C är dessutom viktigt för att huden ska kunna tillverka kollagen som håller huden stark och spänstig.

2. Valnötter

Fettsyrorna omega-3 och omega-6 behövs för att kroppen ska kunna tillverka nya celler, men också för blodtrycket, njurfunktionen och immunförsvaret. Den västerländska dieten innehåller dock väldigt stora mängder omega-6 och betydligt mindre mängder omega-3, vilket kan rubba balansen och leda till inflammationer.

Valnötter innehåller mer omega-3 än många andra nötter, vilket kan bekämpa inflammatoriska tillstånd orsakade av för stora mängder omega-6, exempelvis psoriasis. Utöver det är valnötter en bra källa till zink som stärker hudens barriär och påskyndar sårläkning.

Läs också: Vad säger huden om din hälsa?

3. Sötpotatis

Betakaroten är ett förstadie till vitamin A, vilket innebär att det kan förvandlas till A-vitamin i kroppen. Näringsämnet finns bland annat i apelsiner, spenat, morötter och sötpotatis. Sötpotatis är en extra bra källa – bara 100 gram innehåller mer än 6 gånger det dagliga behovet av vitamin A.

En annan fördel med betakaroten är att det stärker hudens naturliga barriär mot skadligt UV-ljus som kan leda till torr hud, fina linjer och rynkor. Utöver det kan betakaroten faktiskt ge din hud en varmare ton, vilket ger ett hälsosammare intryck. 

4. Broccoli

Broccoli är en riktig supergrönsak som är sprängfylld med näringsämnen som är bra för både hälsa och hud. Förutom zink, vitamin A och vitamin C innehåller broccoli även lutein som har liknande egenskaper som betakaroten. Lutein kan bland annat skydda kroppen mförebygbgaot oxidativ stress som kan bidra till att huden blir torr och livlös. 

Broccoli innehåller också sulforafan, ett kraftfullt näringsämne som skyddar mot solskada genom att aktivera kroppens naturliga skyddssystem. Laboratorietester visar att sulforafan faktiskt kan minska antalet hudceller som dödas av UV-ljus med nästan 30 procent. Det finns till och med studier som visar sulforafan kan ha anti-cancer-effekter.

Läs också: Johanna Bjurström: “Huden behöver mer än bara krämer”

5. Mörk choklad

Mörk choklad är inte bara gott – det kan också ha en imponerande effekt på din hud. Kakaopulver innehåller nämligen kraftfulla antioxidanter som ökar hudens motståndskraft och gör den smidigare. Det kan också förbättra blodflödet, vilket gör att fler näringsämnen når huden snabbare.

Studier visar också att ett dagligt intag av bara 20 gram mörk choklad kan göra att huden klarar nästan dubbelt så mycket UV-strålning innan den blir bränd. För att maximera hälsoeffekterna och hålla nere sockret är det viktigt att du väljer choklad innehållande minst 70 procent kakao.

6. Tomater

Tomater är en utmärkt källa till både vitamin C och alla viktiga karotenoider, bland annat lykopen. Både betakaroten, lutein och lykopen har alla visat sig kunna stärka hudens motståndskraft mot UV-strålning. Det finns också tecken på att de kan förebygga fina linjer och rynkor.

För att optimera intaget av karotenoider kan det vara bra att äta exempelvis tomater tillsammans med fett, exempelvis olivolja eller ost. Varför inte göra en god och nyttig caprese-sallad?

Av Elsa Larsson

Boosta hudenhudenhudenshälsanäring för huden