Man kan jämföra det med en frukt. En frukt mognar i sin takt men den kan mogna snabbare om den får mer näring, genom solen. Det jag vill säga med detta är att ger du huden och kroppen näring så får den bättre förutsättningar att må bra och stråla.  

Stärk upp huden från insidan

Allt som du stoppar i dig kommer också påverka huden. Genom att äta en näringsrik och en antiinflammatorisk kost och helst 5 portioner frukt och grönt tillsammans med hälsosamma fetter, som olivolja, avokado och nötter, maxar du huden inifrån. Extra viktiga näringsämnen för huden är C och E-vitamin. Även betakaroten som du hittar i morötter och i sötpotatis eller lutein som finns bl.a. i spenat och grönkål, vilket är antioxidanter som är extra viktiga för huden.

Fullvärdiga och bra källor till protein är viktigt för hudens uppbyggnad. Mage/tarm är något som är direkt kopplat till huden och viktigt att fylla på med goda bakterier till tarmen, då dessa även kommer att gynna huden.

Stärk upp huden från utsidan

De hudvårdsprodukter du har bör passa just ditt hudtillstånd. Undvik syntetiska hudvårdsprodukter som kan göra att ditt mikrobiom på huden kan komma i obalans. Ett obalanserat mikrobiom kommer att ge huden ett sämre försvar och olika hudproblem är ett faktum. Dina mikrober vill inte ha produkter som löddrar och tvätta dig hellre med en olja eller en mild rengöringskräm. Din hud producerar bl.a. olja och därför behövs också olja för att balansera den.

Att använda rätt sorts kombination av oljor som jojobaolja och havtorn för att nämna några, kan det göra underverk för huden. Har du utsatt din hudyta för starka produkter är det viktigt att titta på hudens mikrobiom och du kan behöva återställa denna med goda bakterier som många hudvårdsprodukter numera innehåller (viktig dock att den inte också innehåller alkoholer eller andra uttorkade ämnen för då har dessa bakterier ingen effekt).

Läs också: Johanna Bjurström: Därför ska du endast använda ekologiska och naturliga produkter

3. Vatten ger huden fukt

Vatten ser till att dina celler får syre och näring, så de kan avlägsna gifter och utföra sitt arbete. Huden får vatten och näring sist, då kroppen prioriterar andra organ först, vilket innebär att vill du bevara din hud återfuktad behöver du dricka vatten jämt fördelat under dagen. Drick minst 1,5 liter vatten jämt fördelat under dagen och tränar du behöver du mer.

Läs också: Magisk manukahonung – vad kan den göra för dig?

4. Rörelse ger huden mer näring

När du rör på dig ökar du upp cirkulationen. Huden får sin näring genom blodet, vilket ger den mer lyster. Dessutom när du svettas renas porerna renas de. Dock är det viktigt att du tvättar ansiktet direkt efter att du har tränat för att ta bort rester av slagg. Rör på dig minst 30 minuter om dagen. 

5. Skönhetssömn ger huden lyster 

Huden renar och reparerar sig när du sover och det är viktigt med din skönhetssöm på minst 8 timmar per natt. Lägg dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid, då får du en jämn sömnrytm som kommer att gynna både huden och kroppen på sikt.

6. Återhämtning får huden att stråla

När du stressar producerar dina binjurar stresshormoner, vilket kan trigga till akne eller eksem i huden. När du stressar stryper du näringen till huden, då blodkärlen blir trängre och drar ihop sig. Genom att dagligen utföra meditation, ha egentid och djupandas långt ner i magen och in och ut genom näsan, kommer du lugna systemet och huden mår på så sätt också bra! 

En lycklig kropp ger en lycklig hud! 

Kram

Johanna

hudskönhet