Det är dock långt ifrån allt. Forskning visar nämligen att det även finns många hälsofördelar med att äga ett husdjur. Läs vidare för att lära dig mer om hur ditt husdjur kan stärka både din fysiska och psykiska hälsa!

1. De håller dig frisk

Visste du att hundägare löper 24 procent mindre risk att dö i förtid, oavsett anledning? Det visar en studie från 2019 med närmare 4 miljoner deltagare. Forskare tror att det har att göra med att hundägare får mer motion, närmare bestämt drygt 30 minuter mer per dag jämfört med personer utan hund.

Regelbundna promenader gör dessutom att du får frisk luft samtidigt som du fyller på med vitamin D. Att vistas i dagsljus är dessutom viktigt för dygnsrytmen och kan göra att du sover bättre om nätterna, vilket gör dig piggare och gladare.

Även katter har förmågan att hålla dig frisk, trots att de inte kräver samma motion som hundar. En studie från 2009 visar till exempel att risken att dö i en hjärt-kärlsjukdom var avsevärt lägre bland kattägare.

Läs också: 7 enkla sätt att fylla din bostad med växter

2. Du känner dig aldrig ensam

Ensamhet har visat sig ha en rad negativa hälsoeffekter, både fysiska och mentala. Det kan dels öka risken för ångest och depression, men också för allvarligare sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och Alzheimers. Känslan av ensamhet kan även försämra immunförsvaret och den kognitiva förmågan.

Med ett husdjur kommer du dock aldrig att känna dig lika ensam. Husdjuret väntar alltid på dig när du kommer hem och finns där för att hålla dig sällskap. Det kan framför allt vara uppskattat bland äldre som lever ensamma. 

3. Husdjur gör dig mindre stressad 

Långvarig stress ökar risken att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar, exempelvis hjärtinfarkt och stroke. Som tur är finns det flera saker du kan göra för att minska stressen – skaffa ett husdjur till exempel. Forskning visar nämligen att husdjur kan göra dig lugnare och mer avslappnad.

När du gosar med och klappar ditt husdjur frisätts nämligen oxytocin, en signalsubstans som har en lugnande och ångestdämpande effekt. Det kan dels minska nivåerna av stresshormonet kortisol i kroppen, men också sänka blodtrycket. Kort sagt – att ha en fluffig familjemedlem kan hjälpa dig att stressa mindre. 

4. De kan förbättra ditt immunförsvar

Husdjur som delvis vistas utomhus kommer att föra med sig smuts och bakterier in i ditt hem. Det kanske låter som något dåligt, men det är det faktiskt inte. Att utsätta sig för olika typer av bakterier stärker nämligen immunförsvaret och kroppens naturliga skyddsbarriär. 

Detta kan vara extra fördelaktigt för dig som har små barn. Flera studier visar att barn som växer upp med hundar och katter tenderar att bli sjuka mer sällan jämfört med barn i djurfria hem. De löper även 77 procent mindre risk att utveckla en allergi i tidig ålder.

Läs också: Naturliga tips mot mygg och fästingar

5. De lär dina barn värdefulla kunskaper

De flesta barn vill någon gång i livet ha ett husdjur. Och det finns goda anledningar att låta dem få det, om de är tillräckligt gamla förstås. Att äga ett husdjur kan nämligen ge barnet flera värdefulla kunskaper som kan vara fördelaktigare senare i livet, exempelvis empati och ansvarstagande. Det lär dem dessutom att ta hand om och visa respekt för något levande. 

6. De gör dig till en bättre människa

Slutligen visar studier att en hund kan göra dig till en bättre person (eller åtminstone får dig att tro att du är det). Av de tillfrågade uppgav 93 procent att deras hund gjort dem till bättre människor samtidigt som de gjort dem betydligt mer tålmodiga.

Av Elsa Larsson

husdjurimmunförsvar