Tvättsvampar är smidiga och enkla att diska samt rengöra ytor med, men samtidigt är de faktiskt ett av de smutsigaste föremålen i ditt hem. Det är nämligen bevisat att tvättsvampar innehåller fler bakterier än din toalett. Inte nog med det, de är också skadliga för miljön då de är tillverkade av syntetiska plastfiber som kan förorena vattendrag. De är heller inte biologiskt nedbrytbara. 

6 alternativ till tvättsvampar

Lyckligtvis finns det flera bra alternativ till vanliga tvättsvampar. Nedan tipsar vi om sex av dessa.

1. Återanvändbara tvättsvampar

Idag finns det många bra alternativ till återanvändbara tvättsvampar i olika material. Du kan bland annat hitta tvättsvampar tillverkade i cellulosa- och sisalfiber eller tillverkade i loofah. Dessa är bättre då de både är organiska och nedbrytbara. 

Läs också: Smarta tips att diska och desinficera köksredskap av trä

2. Disktrasor

Visste du att disktrasor faktiskt är en svensk uppfinning? Denna innovativa trasa uppfanns redan 1949. Disktrasor är tillverkade av 70 procent cellulosa och 30 procent bomull från restproduktion, det vill säga de bomullsfibrer som är för korta för att passa till annan textiltillverkning.

Disktrasor håller länge om du tar hand om dem på rätt sätt. Om du exempelvis ska köra en tvätt på minst 60 grader kan du alltid passa på att slänga med din disktrasa. Det går även bra att koka disktrasan i några minuter med lite diskmedel eller bikarbonat i vattnet. Dock behöver du inte köra disktrasan i tvättmaskin allt för ofta, men se till att göra rent den ordentligt efter varje tvätt. 

En viktig detalj är att alltid skölja trasan i kallt vatten innan du hänger den på tork. Kallt vatten gör nämligen att bakterierna inte trivs och förhindrar att de växer. Kom även ihåg att krama ur den ordentligt när du sköljt av den, på det viset torkar den snabbare. 

3. Naturliga diskborstar

Naturliga rengöringsborstar är ett utmärkt alternativ till tvättsvampar. De kan få bort envisa fläckar, men är samtidigt tillräckligt mjuka att använda på non-stick pannor och glas. Handtagen brukar oftast vara gjorda av hållbart trä och borsten av naturliga fibrer som exempelvis sisal eller kokosfibrer. 

Läs också: Städfirmans 6 tips för miljövänlig städning

4. Disktrasa i bambu

Disktrasor som är tillverkade i bambu är starka, absorberande och miljövänliga. Bambutrasor kan dessutom tvättas och återanvändas cirka 100 gånger, vilket gör dem betydligt mer hållbara jämfört med vanliga tvättsvampar.

5. Disksvamp i cellulosa

Disksvampar som är tillverkade i cellulosa må se ut som din vanliga kökssvamp i plast, men dessa är faktiskt 100 procent biologiskt nedbrytbara. De är tillverkade av sisal, som kommer från agaveväxten, och cellulosa, som kommer från trämassa. Det gör dem miljövänliga samtidigt som de inte absorberar lukt som en kökssvamp i plast gör, plus att de håller mycket längre! 

6. Diskborste i bambu

En skrubb eller diskborste i bambu är utmärkt för disk, men även för att rengöra allt från leriga stövlar till grönsaker, potatis och naglar. Naturliga och användbara till en mängd olika saker som behöver göras skinande rena i hemmet. 

Så säg hej då till din gamla tvättsvamp och byt ut den mot någon av ovanstående produkter istället. Dessa tillbehör kommer att hålla ditt kök skinande rent och förhindra uppkomsten av bakterier, och inte minst kommer det att gynna vår planet.

Av Elsa Larsson

hållbarhetkökMiljövänligt