Nedan berättar vi mer om vad du kan göra för att förebygga gallblåseinflammation. Vi tipsar också om ett par naturliga huskurer som kan ha en smärtlindrande effekt.
Vad är gallblåseinflammation?
Gallblåsans främsta uppgift är att lagra samt släppa ut galla i matsmältningskanalen. Galla är en gul vätska som bildas i levern och som hjälper kroppen att bryta ner fett och absorbera viktiga näringsämnen från maten som passerar in i tarmen.
Ibland kan gallstenar blockera utgången i gallblåsan, vilket gör att gallan inte kan tömmas som den ska. Detta orsakar en gallblåseinflammation (kolecystit) med symtom som svår smärta, illamående, kräkningar, diarré och mörk urin.
Du behöver alltid uppsöka vården om du misstänker att du har gallblåseinflammation. Där kan du få vätska intravenöst för att minska risken att bli uttorkad samt antibiotika om gallblåsan är infekterad. Du kan också behöva ta bort gallblåsan helt med titthålsteknik.
Läs också: Leverrening ~ gallblåsetömning
Viktigt med fysisk aktivitet och bra kost
Det finns en hel del saker du kan göra för att minska risken att drabbas av gallblåseinflammation. Regelbunden fysisk aktivitet kan till exempel sänka kolesterolnivåerna, vilket också kan förhindra gallsten från att bildas eller växa sig större.
Det är också viktigt att äta rätt eftersom livsmedel med högt socker- och fettinnehåll kan bidra till gallstenar. Genom att äta en hälsosam och varierad kost med mindre fett och mer fibrer går det att minska risken för inflammation i gallblåsan.
Livsmedel du bör lägga till i din kost
Här är några exempel på livsmedel som kan vara bra att äta mer av för en välfungerande gallblåsa och en god allmänhälsa:
- Mörka bladgrönsaker som spenat, mangold och nässlor
- Nötter av olika slag och mandlar
- Fullkornsprodukter, exempelvis bröd, pasta eller ris
- Olivolja
- Bönor och baljväxter
- Citrusfrukter
- Mejeriprodukter med låg fetthalt
Läs också: 6 bra anledningar att välja ekologisk mat
6 huskurer för naturlig lindring vid gallblåseinflammation.
Här är några exempel på naturliga behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärta i samband med en inflammation i gallblåsan.
1. Pepparmyntste
Pepparmynta används ofta för att lindra magsmärtor och illamående, men också för att förbättra matsmältningen. Örten innehåller nämligen mentol som har en naturligt smärtlindrande effekt. Därför kan det vara värt att testa pepparmyntste om du upplever smärta på grund av en gallblåseinflammation.
2. Äppelcidervinäger
Rå äppelcidervinäger har antiinflammatoriska egenskaper som kan vara användbara för att lindra smärta i gallblåsan. Testa att blanda två matskedar äppelcidervinäger med varmt vatten som du smuttar på tills smärtan avtar. Tänk dock på att inte dricka äppelcidervinäger outspädd eftersom syran kan skada dina tänder.
3. Gurkmeja
Gurkmeja är en krydda som länge använts för att behandla olika hälsotillstånd. Kryddan innehåller bland annat kurkumin som är känt för sina antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Den har dessutom visat sig kunna stimulera produktionen av galla och hjälpa gallblåsan att tömma sig.Du kan antingen göra te på kryddan och dricka dagligen eller blanda lite gurkmeja med mjölk och honung.
4. Citroner
Citroner håller igång gallproduktionen och kan på så sätt hjälpa kroppen att hålla gallstenar borta. Vid ett gallstensanfall kan det vara mycket verksamt att pressa flera citroner och dricka direkt.
5. Magnesium
Magnesium kan användas för att förbättra tömning av gallblåsan, men det kan också lindra spasmer och smärta i området. Faktum är att magnesiumbrist kan öka risken för gallstensbildning från första början. För att lindra smärtsymptomen, blanda en tesked magnesiumpulver i varmt vatten och drick med några timmars mellanrum.
6. Lindra med värme
Värme kan hjälpa till att lindra smärtan. Kryp upp i soffan med en kopp te av pepparmynta och värm området med en vetekudde, värmedyna eller varmvattensflaska, gärna efter en promenad.
OBS! Tänk på att alternativa och naturliga huskurer inte bör ersätta medicinska behandlingar vid inflammationer. Du bör alltid söka vård om du misstänker gallblåseinflammation för att först få kontroll över inflammationen.
Av Elsa Larsson
2 Comments
Den som verkligen vill få fart på leverns uttömning av förstelnat kolesterol (gallstenar) kan prova lavemang med kaffe. Påsar finns att köpa på apotek. Används ekologisk bryggkaffe som svalnat till kroppstemperatur. Ligg bekvämt på en handduk och ha nära till toan.
Extra skjuts får man om man tagit aminosyran glycin och en rejäl dos olivolja blandat med pressad citron i lika delar ungefär 0,5 – 1 dl tillsammans. Den kuren kan man göra också utan lavemang. Det sköter sig självt…
Så många fina artiklar ni ger oss.
TUSEN OCH ÅTER TUSEN TACK!