Blodcirkulationen är viktig för kroppens normala funktion eftersom den är via den som syre och näringsämnen transporteras ut till de olika kroppsdelarna. I den här artikeln tipsar vi om några naturliga sätt för att få igång cirkulationen.

Ge kroppen massage

Massage är ett enkelt och mycket bra sätt för att effektivt få igång blodcirkulationen. Blodflödet i det masserade området ökar nämligen från trycket och när musklerna masseras frigörs även gifter som samlats i kroppen.

Du kan antingen gå till en professionell massör eller be någon i din närhet att massera dig. Du kan även massera dig själv för att få igång cirkulationen. Ett annat bra tips är att använda en foam roller för att mjuka upp muskler och förbättra syreupptagningsförmågan. Tränar du extra hårt kan det vara en god idé att investera i en massagepistol.

Läs också: Massage för att lugna kroppen och bilda må-bra hormoner

Motionera lite varje dag

All form av träning är bra för att öka cirkulationen och daglig motion – om än i liten mängd – är faktiskt ett av de mest effektiva sätten att öka blodflödet.

Hitta en eller flera pulshöjande aktiviteter som du gillar. Löpning, raska promenader, dans, simning och cykling några exempel på bra aktiviteter som snabbt får igång cirkulationen. Även styrkeövningar är dock effektiva för att kicka igång blodomloppet.

Välj gärna aktiviteter som går att utföra utomhus för att få en extra välmåendeboost från naturen.

Stretcha regelbundet

Genom att stretcha regelbundet – gärna flera gånger per dag – kan du dels mjuka upp leder, men också förhindra att kroppen är för länge i en och samma position.

Stretching är extra viktigt för dig som har ett stillasittande jobb. Ta för vana att gå upp och röra på dig regelbundet, gärna ett par gånger varje timme. Sträck upp armarna ovanför huvudet och sträck ut benen ordentligt. Minst en gång per dag – helst på morgonen – bör du även stretcha hela kroppen.

Stressa mindre

Stress har många negativa effekter på kroppen och påverkar även vår blodcirkulation. Kropp och själ hänger samman och därför kan en mindre stressad livsstil ha många positiva effekter. Att stressa mindre är ofta lättare sagt än gjort, men det finns vissa saker du kan testa om du känner dig stressad:

  • Ta djupa andetag.
  • Ta en mikropaus i några minuter där du tillåter dig själv koppla av och tänka positiva tankar.
  • Lyssna på musik som du gillar.
  • Motionera.
  • Meditera.
  • Prioritera dig själv och ditt välmående. Försök att ge dig själv tid att göra saker som du tycker om och som du upplever som avslappnande.

Läs också: 3 Saker som händer med huden när du stressar!

Sluta röka

Om du röker bör du försöka sluta. Rökning är dåligt för hälsan och det är även en av de främsta anledningarna till dålig blodcirkulation.

Ät hälsosam kost

Kosten har stor påverkan på blodflödet och det finns många livsmedel och vitaminer som kan stimulerar cirkulationen, bland annat:

  • Rödbetor. Rödbetor är fulla med nitrat, ett ämne som förvandlas till kväveoxid, som gör att kroppen behöver mindre syre och ger därför ett bättre blodflöde. Det är särskild bra för personer som tränar mycket kondition.
  • Vitamin B3, E och B5. Vitamin B3 utvidgar blodkärlen och förbättrar på så sätt kroppens syresättning. Även vitamin E och B5 är bra för cirkulationen.
  • Omega-3. Livsmedel rika på omega-3, exempelvis fet fisk och olivolja, gör blodet mer lättflytande, vilket är bra för blodcirkulationen.

Andra hälsosamma livsmedel som kan vara bra för cirkulationen är ingefära, cayennepeppar, nötter, frön, fullkorsprodukter, frukt och grönsaker. Undvik snabbmat, socker eller mat som är för salt eftersom de påverkar cirkulationen negativt.

Av: Elsa Larsson

Cirkulationkostmassagestress