I den här artikeln får du lära dig mer om hur du använder din frys för att bibehålla bästa möjliga kvalitet på dina råvaror.
1. Frys in snabbt
Låga temperaturer är också viktigt för själva infrysningsprocessen eftersom det minskar risken för att stora iskristaller bildas. Ju snabbare maten fryser, desto mindre blir iskristallerna, vilket också förbättrar matens kvalitet.
Frysar med infrysningsläge är perfekta om du ska frysa in mycket mat samtidigt. Då sjunker temperaturen automatiskt ner till cirka 18 minusgrader. Det är också viktigt att du förpackar maten väl, så att den innehåller så lite luft som möjligt.
2. Frysen bör hålla en jämn temperatur
Temperaturförändringar i frysen ökar risken för isbildning, något som både kan försämra matens smak och konsistens. Iskristallerna gör nämligen att cellerna börjar läcka vätska, vilket gör livsmedlen torra och smaklösa. Vid för höga temperaturer kan vätskan dessutom bilda is och frost direkt i frysen eller i förpackningen.
En konstant temperatur ända fram till tillagning är alltså viktigt för att maten ska bibehålla sin kvalitet, men också för att frysen ska fungera optimalt.
För att få en jämn temperatur på dina livsmedel kan du:
- Använda infrysningsfacket när du fryser in mat eftersom det inte påverkar övriga livsmedel lika mycket.
- Låt inte frysdörren stå öppen längre perioder.
- Packa alla frysvaror du handlar i samma påse alternativt i en fryspåse eller en frysväska.
Läs också 5 misstag som leder till matsvinn
3. Håll koll på vad du har i frysen
Genom att hålla koll på vad du faktiskt har i frysen kan du undvika att mat glöms bort och blir förstörd. Märk därför allt du fryser in med innehåll och datum. Det kan också vara bra att organisera i frysen så att du vet var du ska leta efter specifika livsmedel. På så sätt behöver du inte ha frysen öppen lika länge.
Det kan också vara bra att ha ”frystömmardagar” där du äter upp det du har i frysen för att få plats med nytt.
4. Tina upp känslig mat i kylskåp
Det finns vissa livsmedel som bör tinas upp i kylskåp istället för i rumstemperatur för att minska tillväxten av bakterier. Några bra exempel är krämer eller tårtor innehållande grädde. Bakverk som bröd, kakor eller bullar fungerar dock utmärkt att tina i rumstemperatur.
Ett tips för att tina upp fisk är att lägga den i en lufttät påse och tina upp den i kallt vatten. På så sätt håller vätskan sig kvar i livsmedlet, vilket minskar risken för att fisken ska bli torr och smaklös. Om du snabbtinar maten i varmt vatten är det viktigt att tillaga den så snabbt som möjligt.
5. Mat som kan går att tillaga frusen
Viss mat går bra att tillaga direkt från fruset. Det gäller till exempel fiskbitar som ska ner i en soppa eller gryta samt olika typer av grönsaker.
Ett tips är dock att ändå låta dem tina en stund för att de kalla råvarorna inte ska sänka temperaturen i stekpannan eller kastrullen allt för mycket. Då finns nämligen risken att livsmedlen avger stora mängder vätska och blir kokta istället för stekta.
Läs också Matsvinnets dag! 29/9.
6. Det går att frysa om viss mat
Det finns flera livsmedel som går utmärkt att frysa om, exempelvis bröd, bullar och andra bakverk som saknar känsliga fyllningar. Även annan mat går att frysa igen, så länge de inte stått längre perioder i rumstemperatur.
Ha dock i åtanke att det kan öka risken för iskristaller som kan försämra matens kvalitet. Ett tips är att tillaga livsmedlet och därefter frysa in det.
Av Elsa Larsson