Att resa kors och tvärs över jorden med flyg bidrar till höga koldioxidutsläpp, men som tur är behöver du inte ge upp utlandsresan helt. Det finns nämligen saker du kan göra för att resa mer hållbart, även utanför Sveriges gränser.

1. Ta tåget

Att ta flyget är en riktig miljöbov vet nog de flesta vid det här laget. Så ta tåget istället! Det är ett mer bränslesnålt transportmedel som passar bra för längre sträckor. Dessutom är det trevligt att se landskapet swisha förbi utanför tågfönstret. Det finns även nattåg som gör det möjligt att vakna upp i ett annat land.

Från Sverige kan du exempelvis ta tåget från Malmö till Köpenhamn eller Berlin och därifrån resa vidare till andra länder. Interrail har även tågluffarkort som gör det möjligt att ta tåget till många olika europeiska länder.

Om du av någon anledning måste ta flyget, se då till att klimatkompensera resan. Det innebär att du betalar lite extra för utsläppen som redan för med sig.

2. Semestra i grannländerna

För att minska utsläppen är det bäst att försöka resa så korta sträckor som möjligt. Om du vill utanför Sveriges gränser kan det därför vara bra att i första hand välja ett grannland.

Många har inte upptäckt de nordiska ländernas rikedom när det kommer till natur, sevärdheter och mat. Exempelvis kan du åka till Köpenhamn för storstadspuls, till Norges fjordar för vackra naturupplevelser och Finland för avkopplande miljöer bland de tusen sjöarna.

Även Baltikum och Polen ligger geografiskt nära och bjuder både på nattliv, shopping och avkopplande spaupplevelser. Med andra ord behöver du inte åka till New York eller Thailand nästa gång du vill åka utomlands. Upptäck grannländerna istället!

3. Gå, cykla eller åk kollektivt på resmålet

När du kommit fram till resmålet bör du välja ett så miljövänligt transportmedel som möjligt. Det bästa är förstås att promenera eller cykla för att upptäcka den nya staden. På så sätt kan du höra människorna, känna dofter och stanna precis när du känner för det. I samma veva får du dessutom värdefull motion.  

Om du ska åka längre sträckor gör du rätt i att ta kollektivtrafiken. Undvik taxi och hyrbil i den mån det går eftersom det dels är dyrare, men också minst miljövänligt. Om du måste ta taxi, välj i så fall en miljötaxi.

Läs också: GOTS – Vad är det och varför är det så viktigt?

4. Ät vegetariskt och närproducerat

Mat och dryck är för många höjdpunkten på utlandsresan. Att testa de lokala specialiteterna på ett nytt resmål är både spännande och gott. Om du vill resa klimatsmart bör du även tänka på matens klimatpåverkan.

Köttkonsumtionen har en stor miljöpåverkan och därför är det alltid bättre att välja vegetariska och växtbaserade rätter. Självklart behöver du inte utesluta kött helt, men det är bra att försöka hålla köttkonsumtionen på en relativt låg nivå.

Många länder erbjuder idag många bra vegetariska och veganska alternativ. Gör lite research för att hitta lämpliga restauranger och caféen. Försök också att alltid välja närproducerade råvaror om du lagar mat själv.

5. Väl boende med omsorg

Du bör även välja ett hållbart boende när du är ute och reser. Idag finns det ofta många hotell, lägenheter och hostels som drivs på ett hållbart sätt. Om det inte framgår på hotellets hemsida kan du alltid höra av dig och fråga.

Du kan även ta eget ansvar och spara energi genom att släcka belysningen och använda vatten och luftkonditionering sparsamt.

Läs också: Guide för Zero waste-städning i hemmet

6. Packa lätt

Sist, men inte minst, bör du packa lätt. Varje kilo som du kan ta bort från i din packning minskar koldioxidutsläppen. Det ger också en större frihet när du är ute och reser!

Av Elsa Larsson

hållbarhetKlimatsmartresa