1. Diska inte under rinnande vatten

En stor del av den dagliga vattenanvändningen sker i köket. Det första du bör göra är att se över hur du diskar. Att diska under rinnande vatten är ett stort slöseri på vatten. Att diska under rinnande vatten slösar faktiskt så mycket som 6 liter vatten i minuten! Använd en diskpropp istället som gör att du kan fylla upp diskhon.

Se även till att undvika onödig disk. Om du har möjlighet bör du återanvända vissa koppar och glas istället för att alltid ta nya.

Läs också: Vårt vatten – vad innehåller det egentligen?

2. Fyll alltid disk- eller tvättmaskinen

Om du har en diskmaskin hemma bör du endast sätta igång den när den är helt full. Detsamma gäller om det är dags att tvätta. Fyll maskinen fullt och använd helst ett spar- eller ekoprogram som använder mindre vatten och energi.

Läs också: Ekologiskt tvättmedel – 5 tips för att tvätta grönare

3. Minska duschtiden med fem minuter

Att ta en bad eller en lång dusch är skönt, men tyvärr är det ett stort slöseri med vatten. För att fylla ett normalstort badkar går det åt cirka 200 liter vatten, vilket är mer än den genomsnittliga vattenanvändningen per person och dygn i Sverige. Att duscha är bättre än att bada badkar, men se till att inte duscha för länge.

I genomsnitt går det åt 12 liter vatten per minut när du duschar. Om du kan minska din duschtid med bara fem minuter kan du spara upp till 60 liter vatten. Stäng gärna av vattnet när du tvålar in dig eller schamponerar håret för att ytterligare minska vattenförbrukningen.

Se även över ditt duschmunstycke. Det finns snåla munstycken som kan minska vattenförbrukningen till 7 liter vatten per minut.

4. Laga läckande kranar

Om du har läckande kranar eller toalett hemma bör du genast se till att laga dem. En kran som läcker kan förbruka cirka 40 liter per dygn utan att du ens märker det!

5. Stäng av vattnet när du borstar tänderna

Många har den dåliga vanan att borsta tänderna med rinnande vatten. När kranen står på går det åt cirka 6 liter vatten i minuten. Om du låter vattnet rinna under de två minuterna när du borstar tänderna slösar du med andra ord 12 liter vatten – helt i onödan.

Bara genom att stänga av vattnet när du borstar tänderna kan du alltså spara 24 liter vatten per dag.

6. Samla regnvatten 

Om du bor i hus eller har balkong kan du samla regnvatten. Regnvattnet kan du sedan använda för att vattna dina växter, tvätta fönster eller till och med för att tvätta håret. Ställ ut en tunna eller kanna vid stuprör eller andra platser där det kommer mycket vatten. Det är mycket enkelt och dessutom helt gratis. Bäst av allt är att du slipper slösa rent dricksvatten.

Av: Elsa Larsson

vattenVattenkonsumtion