Att välja bort köttet har flera fördelar, dels för miljön, men också för hälsan. Nedan ger vi dig sex goda skäl att äta mer vegetarisk mat i vardagen. 

1. Kan minska risken för sjukdomar

Först och främst är det bra för hälsan att äta mer livsmedel från växtriket och färre animaliska produkter. Baljväxter, fullkornsprodukter, frukt och grönt ger dig en välbalanserad, nyttig och näringsrik kost. 

Enligt Livsmedelsverket löper vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar. Några exempel är högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, åldersdiabetes, fetma, njursten och vissa cancerformer. 

Medan stora mängder kött kan ge upphov till inflammationer i kroppen har vegetarisk mat faktiskt visat sig vara inflammationshämmande. Även risken att dö i förtid minskar för den som äter en sund vegetarisk kost. 

Läs också: Paul Svensson: ”Vi borde slänga mindre mat”

2. Bättre för miljön

De flesta är medvetna om att köttindustrin spelar en betydande roll när det gäller utsläpp och miljöpåverkan. Stora områden av vildmark och skog skövlas för att ge plats åt boskap, betesmarker och foderodlingar. 

Bortsett från att själva produktionen av kött släpper ut stora mängder av växthusgaser gör även djuren det. Deras matsmältning bidrar nämligen till ökade utsläpp av metangas.  

Forskning visar att vegetarisk livsmedelsproduktion kräver betydligt färre resurser, vilket gör växtbaserad kost bättre för klimatet. Enligt en studie publicerad i Nature måste världens befolkning måste gå över till en vegetarisk kost för att uppnå de nuvarande klimatmålen. 

3. En billigare kost

Att äta nyttigt och miljövänligt behöver inte vara påfrestande för plånboken. Tvärtom är det många gånger betydligt billigare att äta vegetariskt. 

Tofu, sojaprodukter och vegetariska halvfabrikat kan visserligen vara dyra, men samtidigt kan du laga goda vegetariska rätter bara genom att använda växtbaserade råvaror så som baljväxter, grönsaker, nötter och rotfrukter. 

4. Mängder av näring

Det är en seglivad myt att vegetarianer inte kan få i sig alla nödvändiga näringsämnen. Många tror att det inte går att få i sig tillräckligt med protein och fetter genom att bara äta vegetarisk mat, men så är det naturligtvis inte.  

Baljväxter, grönsaker, frön, nötter och vegetabiliska oljor innehåller mängder av protein och hälsosamma fetter. Om du är vegan är det dock viktigt att du kompletterar kosten med tillskott av vitamin B12. Detta eftersom B12 endast går att få i sig via animaliska livsmedel så som kött och ägg. 

Läs också: Jessica Frej – Mina knep för enklare och godare vegomat

5. Inga djur far illa

Genom att äta mer livsmedel från växtriket bidrar du även till att färre djur far illa. I många länder behandlas djuren inom köttindustrin mycket dåligt. Det finns många rapporter som vittnar om hur djuren lever trångt och slaktas på ett plågsamt sätt. 

Sverige har visserligen strikta regler gällande hur djur ska slaktas, men trots det har det rapporterats om djurplågeri på svenska slakterier. Genom att äta mer vegetariskt tar du aktivt ställning mot köttindustrins dåliga levnadsförhållanden för djuren. 

6. Det är gott och fräscht

Sist men inte minst är vegetarisk mat trots allt väldigt god. Recepten går att variera i all oändlighet och växtbaserade rätter ger en fräsch och mättande känsla. 

På internet och i kokböcker kan du hitta mängder av goda recept. Var kreativ, experimentera med olika kryddor och tillaga grönsaker i olika former. Testa att byta ut köttet en eller flera dagar i veckan och du kommer snart att inse att vegetarisk mat kan vara både spännande, varierande och gott. 

Av Redaktionen

hållbarhethälsaklimatvegetariskt