Vad du behöver ta tag i och hur tidigt du bör sätta igång varierar förstås beroende på hur stor tomt du har. Nedan delar vi i alla fall med oss av sex enkla tips på hur du kan städa upp på tomten inför semestern.

1. Gör rent dina verktyg

Först och främst kan det vara en god idé att rengöra dina trädgårdsverktyg. De har säkerligen legat i något förråd och samlat damm under hela vinterhalvåret. Smutsiga verktyg är inte trevliga att arbeta med och kan till och med sprida bakterier mellan dina plantor

Skölj bort smuts med vatten och använd en hård borste för att få bort lera och annan envis smuts. Detta bör du göra efter varje gång du använt verktygen. Det kan också vara bra att smörja dina verktyg så att de inte rostar.  

2. Rensa bort löv 

Under vintern har det säkerligen samlats en hel del löv och annan smuts i dina blomrabatter som du bör ta reda på. Gör rent ordentligt och trimma gärna till kanterna på rabatterna om det behövs. Du kan också vända upp jorden för att hjälpa nya blommor att växa. 

Döda löv kan även finnas på övriga delar av din tomt. Samla ihop dem och lägg dem i komposten tillsammans med andra döda växter.

Läs också: 8 viktiga varor att byta till ekologiskt

3. Ta tag i ogräset

Att rensa ogräs är långt ifrån den roligaste aktiviteten att spendera tid på, men tyvärr är det något som måste göras. Åtminstone om du vill ha friska och vackra blommor och plantor. Ogräs kan nämligen stjäla värdefull näring från jorden som dina växter behöver för att frodas. 

Förutom att rensa i rabatten bör du också göra dig av med ogräs som växt till sig mellan markplattor, på din uteplats och på gräsmattan. Din trädgård kommer att se mer städad ut samtidigt som den kommer att må bättre.

4. Se till att trädgården är fri från skadedjur 

Skadedjur kan vara en mardröm för dina växter och odlingar. Mördarsniglar, bladlöss och myror är några av de vanligaste skadedjuren som invaderar våra trädgårdar. Så här kan du bli av med dem (utan att använda starka kemikalier): 

  • Mördarsniglar. Lägga vägar av grus i trädgården som blir svåra för snigeln att passera. Du kan också plantera lavendel eller vitlök för att skrämma bort dem.
  • Bladlöss. Ett effektivt sätt att bli av med bladlöss är att blanda en enhet vatten med en halv enhet såpa i en sprejflaska och spreja på hela växten. 
  • Myror. Myrorna är bladlusens bästa vän eftersom de älskar den söta vätska bladlusen avsöndrar. Testa att strö ut mald kanel, peppar, curry, potatismjöl eller vitpeppar för att skrämma bort myrorna från tomten. För att undvika myror i krukor kan du täcka botten med en fiberduk. 

Tänk på! Pollinatörer så som bin, fjärilar och blomflugor inte räknas som skadedjur. De kan istället vara fördelaktiga för din trädgård och bidra med värdefull mångfald. 

Läs också: Bygg eget insektshotell – 7 enkla steg

5. Trimma dina häckar

Under den sena våren och försommaren fullständigt exploderar växtligheten i trädgården. Har du buskar eller häckar på tomten kan det vara läge att ge dem en ordentlig trimning inför sommaren. Du kan också passa på att klippa bort döda delar så att nya knoppar kan växa fram.

6. Gör rent din altan

Har du en träaltan som ser lite trött ut efter vintern kan det vara dags att ge den en ordentlig uppfräschning. För att få bort lättare smuts räcker det oftast med en hård borste och helt vanlig grönsåpa eller ättika. Skrubba i brädernas riktning och skölj av med kallt vatten.

Av Elsa Larsson

hållbarhetsemester