Tyvärr sträcker sig många som planerar en picknick efter engångsartiklar, så som papptallrikar, plastbestick och plastförpackningar. Detta må vara bekvämt och enkelt, men särskilt miljövänligt är det inte.

Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att minimera avfallet och packa en hållbar (men välsmakande) picknick. Nedan ger vi dig sex enkla tips på hur du planerar en höstig Zero Waste-picknick på nolltid.

1. Ta vara på dina matrester

Vem har sagt att matrester behöver vara tråkiga? Ta en titt i kylen eller skafferiet för att se vad du har att jobba med.

En burk oliver gör sig till exempel utmärkt i en pastasallad, så även kycklingen eller laxen från gårdagens middag. Zucchini, aubergine, paprika eller lök kan med fördel rostas i ugnen som ett matigare tillbehör eller varför inte som ett pålägg på en vegansk smörgås? 

Var kreativ och ge dina befintliga matrester nytt liv!

2. Undvik papperstallrikar och servetter

Idag finns det betydligt bättre alternativ än papperstallrikar för den som vill anordna en picknick med gott samvete. Investera i ett par rejäla tallrikar, gärna i återvunnen plast, som du kan återanvända. Sådana tallrikar är dessutom betydligt trevligare att äta ifrån än papptallrikar.

Det kan även vara hög tid att bojkotta servetter gjorda av papper och istället satsa på alternativ i tyg. De kan du bara tvätta och därefter använda på nytt – betydligt mer hållbart än att kasta bort dem efter varje användning. 

Läs också: 8 spara vatten-tips för badrummet

3. Satsa på mat som går att äta med händerna

Om du vill eliminera behovet av bestick helt bör du förstås satsa på picknickmat som du kan äta med händerna. Några bra exempel är smörgåsar, nötter, frukt, wraps, pajer och grönsakstavar med dipp.

4. Se upp med förpackningarna

Även om det kan vara frestande att packa ner picknickmaten i plast- och aluminiumfolie eller Zip lock-påsar är detta något du bör undvika om du verkligen vill satsa på Zero Waste. Även om dessa produkter generellt sett går att återvinna kommer det vara mycket mer frestande att kasta dem när du är klar än att ta med dem hem för återvinning.

Var smart och satsa på hållbara förpackningar redan från början. Några bra exempel på saker du kan lägga maten i är:

  • Glasburkar
  • Små kartonger (lägg en kökshandduk i botten och lägg i smörgåsar eller bakverk)
  • Återanvändningsbara smörgåspapper av bivax
  • Matlådor av glas eller rostfritt stål

Läs också: 5 gröna alternativ till Zip Lock-påsar

5. Glöm inte drycken

Det är viktigt att dricka vatten! Istället för att använda pappers- eller plastmuggar, rengör några burkar och använd dem som glas. Själva drycken bör du förvara i en återanvändningsbar vattenflaska. Varm dryck tar du naturligtvis med i en termos.

Plastsugrör må uppskattas av de små, men är något du bör undvika. Studier visar faktiskt att så mycket som 8,3 miljarder plastsugrör spolas upp på världens stränder varje år. Om sugrör är ett måste, investera i återanvändningsbara alternativ, till exempel i bambu eller metall. 

Läs också: 8 tips för att spara el i köket

6. Packa inte för mycket

Att packa för mycket mat är ovanligt, inte minst när det är dags att åka på picknick. Försök dock att vara realistisk när du gör iordning picknickmaten för att undvika att packa mer än nödvändigt.

Om du känner dig osäker, ta med några extra förpackningar så att du kan ta med den överblivna maten hem igen. Kanske kan den fungera bra som kvällsmål eller lunch dagen efter?

Sammanfattning

Picknickar är trevliga, men kan många gånger vara en källa till onödigt avfall. Försök att tänka hållbart när det är dags att packa picknickkorgen – på så sätt kan du njuta av utflykten utan att det behöver ske på bekostnad av naturen.

Av Elsa Larsson

hållbarhetzero waste