Här ger vi dig sex enkla tips för en grönare tvättrutin med mindre miljöpåverkan.

1. Fyll alltid tvättmaskinen

Ett av de allra viktigaste tipsen för en grönare tvättrutin är att alltid fylla tvättmaskinen vid varje tvätt. Varje tvätt kräver nämligen resurser i form av energi och tvättmedel. Därför kan du alltså minska utsläppen bara genom att minska antalet maskiner du tvättar.

Samtidigt ska du inte pressa in mer kläder än vad som får plats eftersom tvätten då riskerar att inte bli helt ren. Om du bara har något enstaka plagg som behöver tvättas kan handtvätt vara en bra lösning. 

Ett annat bra tips är att vädra kläderna istället för att slänga dem i tvättkorgen. Om kläderna inte är smutsiga med fläckar kan de snabbt fräschas upp efter en vädring.

2. Tvätta på låg temperatur

Många tvättar på en onödigt hög temperatur, vilket kräver en hel del energi. Sängkläder, handdukar och underkläder bör tvättas i 60 eller mer, men i övrigt är det betydligt bättre att tvätta i 30 eller 40 grader.

Många textilier håller faktiskt längre om du tvättar dem i lägre temperaturer. Dessutom minskar risken att kläderna krymper eller går sönder. Att öka livslängden på dina kläder är också viktigt i miljösynpunkt för att minska slit-och-släng.

Läs också: 6 sätt att spara vatten i vardagen

3. Använd mindre tvättmedel och välj miljömärkt

Att använda mycket tvättmedel kommer inte att göra kläderna renare. Istället finns det risk att tvättmaskinen inte kan skölja ur allt tvättmedel, vilket gör att det fastnar i klädernas fibrer. Det ger torra kläder som i värsta fall kan frigöra gifter från tvättmedlet vid användning.

Dosera därför aldrig mer än vad som anges på förpackningen. Många gånger kan det även vara bra att använda mindre tvättmedel än den rekommenderade doseringen.

Tips! Använd miljömärkt tvättmedel om du vill göra din tvättrutin lite grönare. Miljömärkt tvättmedel, exempelvis Bra miljöval eller Svanen, är skonsammare mot miljön eftersom de inte innehåller kemikalier som är skadliga för miljön.

4. Undvik sköljmedel

Sköljmedel är en tvättprodukt som oftast inte behövs. Många använder det av en ren vana, men faktum är att det bidrar till mer kemikalier. Dessutom kan sköljmedlet orsaka allergiska reaktioner.

Du bör bara använda sköljmedel till kläder eller föremål som har ett särskilt behov av extra mjukhet, exempelvis handdukar. Välj då en oparfymerad och miljömärkt variant i så fall.

Läs också: Giftfritt badrum – Torkar du dig med bekämpningsmedel?

5. Torka kläderna naturligt

Sist men inte minst bör du torka kläderna naturligt. Undvik att torktumla tvätten och spara istället energi genom att låta den lufttorka. Häng tvätten inomhus eller utomhus. På så sätt sparar du även pengar eftersom du förbrukar mindre elektricitet.

Vissa tycker att kläderna blir för stela och torra vid naturlig torkning. Genom att stryka vissa lufttorkade kläder, exempelvis skjortor, kan de dock snabbt återfå sin mjukhet.

6. Använd torkbollar

Om du har bråttom och snabbt måste få din tvätt torr kan du behöva använda torktumlaren ändå.  Då är det bäst att använda torkbollar i ull som förkortar torktiden. På så sätt sparar du en hel del energi även vid torktumling.

Torkbollarna fördelar varmluften bättre i torktumlaren vilket effektiviserar torkprocessen. Om de är tillverkade i ull absorberar de även massa fukt, vilket förkortar torkprocessen ytterligare.

Du kan dessutom återanvända torkbollarna, vilket är annan en miljöfördel. Efter användning lägger du ut torkbollarna på tork, exempelvis i fönsterkarmen. När de är torra igen är de redo att återanvändas.

Lycka till med din nya, gröna tvättrutin!

Av Elsa Larsson

hållbarhetMiljövänligtTvätta