1. Löpning

Snöra på dig löparskorna och ge dig ut i spåret. Löpning är faktiskt en av de bästa och mest populära träningsformerna eftersom det är tillgängligt för alla. Allt du behöver är ett par träningsskor på fötterna.

Oavsett var någonstans du är i världen kan du gå ut och springa. Det är dessutom en träningsform som passar lika bra i stadsmiljö som i skog och mark. Om du har tillgång till en strand kan du med fördel springa i sanden för att ge dig själv extra motstånd.

Ytterligare en fördel med löpning är att det är en träningsform som passar året om. Allt du behöver göra är att anpassa dina löparkläder efter väderleken. Om det regnar drar du på dig en regnjacka och om det är kallt ser du till att skydda öron, hals och händer med värmande accessoarer.

Dessutom kan du variera löpningen efter dagsform eller träningsnivå. Du kan springa kort eller långt såväl som snabbt eller långsamt. Du kan även träna intervaller eller springa i kuperad terräng för mer variation. Eller varför inte upptäcka ett nytt område varje gång du är ute och springer? Med andra ord kan du skräddarsy din löpträning utan att det behöver kosta en enda krona.

Tips! Löpträna gärna med en kompis om du tycker att det är svårt att hitta motivationen. Genom att bestämma träff med någon annan ökar chansen att du faktiskt ger dig ut och tränar.

Läs också: Ashwagandha ökar effekten av träning

2. Simning utomhus

Simning är en skonsam träningsform som stärker både bål, armar och ben. Under sommarhalvåret kan du dessutom simma utomhus, vilket innebär att du inte behöver betala för tillgång till simhallar. Att simma i öppet vatten ger dessutom en helt annan frihetskänsla än att simma i bassäng.

Åk till närmsta sjö, strand eller älv och ta en simtur. Om det är kallt i början av sommaren kan du alltid simma med våtdräkt.

3. Styrketräning i en park eller hemma

Du behöver inte köpa ett dyrt gymkort om du vill bygga muskler. Det finns massor av bra styrkeövningar som du kan göra hemma eller utomhus i en park. Allt du behöver är en handduk eller någon annan sorts matta som gör det bekvämt att ligga ner. Därefter kan du variera övningarna efter behov.

Några bra övningar som kan utföras utan maskiner är:

  • Armhävningar
  • Sit-ups
  • Knäböj
  • Utfall
  • Plankan
  • Mountainclimbers
  • Rumplyft
  • Rygglyft
  • Fällkniv

Tips! Om du vill öka svårighetsgraden på dina styrkeövningar kan du använda dig av vikter som du har i hemmet, exempelvis mjölkförpackningar.

 4. Promenera mera

Vardagsmotion är hälsofrämjande och helt gratis. Ta för vana att promenera överallt istället för att ta bilen eller bussen. Ta även trapporna istället för hissen eller rulltrappan. Varför inte ta en promenad med en vän och kombinera nytta och nöje?

Många mobiltelefoner har en inbyggd stegräknare där du kan se hur många steg du tar varje dag. Ha som mål att komma upp i åtminstone 10 000 steg per dag.

Läs också: 4 skäl till att rödbetan förbättrar din uthållighet och prestation vid träning

5. Trädgårdsarbete

Träning behöver inte nödvändigtvis innebära att du har träningskläder på dig. Visste du till exempel att vanligt trädgårdsarbete ger riktigt bra vardagsmotion? Att påta i rabatten, pyssla med växterna och klippa gräsmattan är ett bra sätt att bränna kalorier. Att du får en fin trädgård på köpet är såklart en stor fördel!

6. Spela fotboll

Om ni är några stycken och har en fotboll tillgänglig så kan ni spela en fotbollsmatch. Det är en kul sport som inte kräver några större förkunskaper. Dessutom kostar det ingenting om ni redan har bollen. Allt ni behöver är en öppen yta, därefter är det bara att sätta igång och sparka boll!

Av Elsa Larsson

hälsaträning