Här listar vi sex exempel på dåliga vanor som kan förorena miljön och vad du kan göra för att försöka bryta mönstret en gång för alla. 

1. Du kör bil när du egentligen inte behöver 

Ett typiskt passagerarfordon släpper ut ungefär 4,6 ton koldioxid per år. Med tanke på hur många bilar det finns i världen blir miljöpåverkan inget mindre än gigantisk. Trots det väljer många av oss att skaffa och köra bil av ren bekvämlighet när vi lika gärna kan ta tåg, buss eller cykel. 

Elbilar avger visserligen betydligt mindre utsläpp än fossildrivna bilar, men samtidigt krävs det fortfarande stora mängder energi för att framställa dem. Dessutom kommer långt ifrån all el från förnybara källor. Så kort sagt – skippa bilen, ta bussen.

Läs också: 5 tips på hur du blir miljösmart på sjön

2. Du väljer inte ekologiskt

Konventionella odlingar använder starka bekämpningsmedel och konstgödsel för att maximera sina skördar. Dessa kemikalier kan dels vara påfrestande för djurlivet kring odlingarna, men också spridas vidare i både jord och vattendrag. De bidrar även till en hälsofarlig arbetsmiljö för de personer som arbetar på odlingarna.

Genom att börja välja ekologiska produkter kan du vara säker på att varken djur, natur eller människor kommit till skada i odlingsprocessen. En enkel vana som effektivt kan bidra till en friskare miljö. 

3. Du använder för mycket plast

Inom bara ett par decennier har tillverkningen av plast fullkomligt skenat iväg – från bara 2 miljoner ton år 1950 till 386 miljoner ton 2019. Det är en ökning med över 18 000 procent! Det är också en av de främsta orsakerna till varför vår planet håller på att drunkna i sopor.

Att byta ut plast mot mer hållbara alternativ är ett bra sätt att bromsa den negativa utvecklingen. Och när du väl använder plast, slarva inte med återvinningen. 

4. Du kastar stora mängder mat

Visste du att livsmedelsproduktionen står för drygt 37 procent av de globala utsläppen av växthusgaser? Det är också anledningen till att matsvinn är en så pass stor miljöbov. När vi kastar mat påfrestar vi trots allt vår miljö helt i onödan. 

För att minska matsvinnet kan du planera dina måltider bättre, frysa in det som håller på att bli dåligt och äta upp det du har innan du köper nytt. Det är både en klimatsmart och ekonomisk vana vi alla bör ha. 

Läs också: 5 enkla sätt att minska plasterna i havet

5. Du köper ”fast fashion”

Fast fashion syftar på billigt producerade och prissatta kläder som speglar de senaste trenderna och som snabbt pumpas ut i butikerna. Enligt FN:s miljöprogram bidrar fast fashion till närmare 10 procent av världens koldioxidutsläpp. Det är alltså mer än alla internationella flyg- och båtresor tillsammans. 

Nackdelen med fast fashion är att vi främst köper för att det är billigt, inte för att vi verkligen behöver plagget. Det gör att vi tröttnar snabbt och den låga kvaliteten gör också att kläderna går sönder lättare.

Genom att undvika impulsköp och bara köpa plagg du verkligen behöver kan du dels göra miljön en tjänst, men också spara pengar.

6. Du använder starka kemikalier i hemmet 

Något som är lätt att glömma bort är att allt vi spolar ner i våra avlopp riskerar att ta sig vidare ut i våra vattendrag. Det gäller både tvättmedel, sköljmedel, rengöringsmedel samt hud- och hårvårdsprodukter. 

Därför är det viktigt att du undviker starka kemikalier som kan påverka vattenlevande organismer och förgifta våra sjöar. Välj produkter som är snälla mot miljön och som är fria från starka ämnen. 

Av Elsa Larsson

klädermatsvinnplast