1. Värdera dig själv

Nummer ett på listan är att börja värdera dig själv. Det innebär helt enkelt att du ska behandla dig själv med respekt och sluta vara självkritisk. Alla gör vi fel ibland och det är helt okej. Har du många negativa tankar om dig själv, fundera över om du skulle prata till dina nära och kära på samma sätt som du talar till dig själv. Det är ett ganska effektivt sätt att ställa saker och ting i perspektiv. 

Att värdera sig själv kan innebära att tänka snälla tankar om dig, avsätta tid för dina egna intressen eller kanske våga prova något nytt som du tänkt på länge. Kanske har du alltid velat lära dig dansa, spela ett instrument eller lära dig ett nytt språk? Gör saker som du gillar och blir glad av!

2. Ta hand om din kropp

Du har bara en kropp eftersom den ska bära dig genom hela livet är det viktigt att du tar hand om den. Att ta hand om din kropp kan se ut på olika sätt. Det kan vara genom att äta bra och näringsrik mat som ger dig energi, genom träning eller att ge kroppen tid för återhämtning.

Träning är i övrigt något som faktiskt kan minska och förebygga oro och ångest. Det beror på att fysisk aktivitet ökar utsöndringen av endorfiner och minskar produktionen av stresshormon. Du behöver inte träna på gym om du inte tycker det är kul, utan det kan vara allt från dans, klättring, yoga eller simning. Hitta en träningsform du faktiskt gillar!

Läs också: D-vitaminbrist och psykisk ohälsa

3. Omge dig med bra människor

De människor som du umgås med och har runt dig har stort inflytande på din livskvalitet. Därför är det viktigt att omge sig med människor som kan ge positiv energi istället för att ta energi ifrån dig. 

Fundera över om det är någon i din närhet som kanske tar mer ifrån dig än vad den ger dig positiv energi tillbaka. Spendera sedan mindre tid med dessa människor och mer tid med de som faktiskt gör dig lycklig.

4. Lär dig att hantera stress

Stress är en naturlig del av livet. Den hjälper oss att prestera när vi måste, men i överflöd kan den vara direkt skadlig för hälsan. Försök därför att ta kommandot över stressen, till exempel genom att identifiera orsakerna till varför du upplever stress. Är det jobbet, privatlivet, saker du ser på sociala medier eller har du kanske bara orimligt höga krav på dig själv?

Försök att ge dig själv tid för återhämtning, till exempel genom att meditera, göra yoga eller bara läsa en bra bok. Det kan också vara en god idé att hitta en hobby för att koppla bort stressen ett tag och tänka på annat. 

Läs också: Hur mobilanvändandet ökar den psykiska ohälsan

5. Stilla ditt sinne och logga ut

Att kunna stilla sitt sinne kan också lugna kroppen. Ett enkelt sätt att stilla sinnet är faktiskt att stänga av mobiltelefonen. Om du blir beroende av att hela tiden vara uppkopplad och tvångsmässigt kolla vad som händer på din telefon kommer det att bli ett stressmoment som kan göra mer illa än gott. 

Stäng av mobilen när du är ute och promenerar eller tar det lugnt hemma på kvällen. Var heller inte rädd för att avfölja konton på sociala medier som inte ger dig något positivt. 

6. Reflektera mera

I slutet av varje dag kan du ta någon minut för att bara tänka efter vad som varit bra under dagen. Vad gjorde dagen bra eller dålig? Vad kan du göra imorgon för att få en ännu bättre dag? Uppfyllde du dagens mål och hur ser målen för morgondagen ut? 

Regelbunden reflektion kan göra dig mer klarsynt och därmed göra det lättare att göra små förändringar som får livet att kännas ännu lite bättre. 

Av Elsa Larsson

MobilanvändningnäringPsykisk hälsaträning