1. Skyddar cellerna från fria radikaler

Först och främst har pycnogenol kraftfulla antioxidativa egenskaper, vilket kan skydda kroppens celler mot fria radikaler. Om de fria radikaler blir fler än antioxidanterna uppstår det som kallas oxidativ stress.

Oxidativ stress kan leda till en rad olika sjukdomar över tid eftersom de fria radikalerna angriper både fettvävnaden, proteiner och ditt DNA. Några exempel på sådana sjukdomar är diabetes, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och även cancer.

2. Stärker blodkärlen och blodcirkulationen

Pycnogenol innehåller bioflavonoider, ett vitaminliknande ämne som förstärker funktionen hos vitamin C. Bioflavonoider stärker också kapillärerna, men också vener och artärer så att de ska fungera som de ska. De motarbetar också blodplättssamlingar och kan minska risken för både näsblod, åderbrock och blåmärken.

Men det är inte allt – bioflavonoider kan också förbättra blodcirkulationen i kroppen. Detta kan dels minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, men också stärka din kognitiva förmåga tack vare ett bättre blodflöde till hjärnan.

3. Bra för huden

Det finns många studier som visar att pycnogenol bidrar till en frisk och välmående hud. Även här spelar bioflavonoider en betydande roll.

Bioflavonoiderna är nämligen en viktig komponent i tillverkningen av kollagen och hyaluronsyra, två ämnen som båda har en stor betydelse för hudens elasticitet.

Många studier styrker hudfördelarna

En mindre studie visar att personer, framför allt de med torr hy, upplevt huden som stramare och mer återfuktad efter att de tagit tillskott med pycnogenol. Det finns även studier som visar att pycnogenol kan snabba på hudens läkningsprocess och göra ärren mindre.

Ytterligare en studie beskriver pycnogenol som en ”mirakelkomponent” både för hudsjukdomar och i antiaging-syfte. Enligt studien kan pycnogenol bland annat:

  • Skydda mot UV-strålning och hudcander
  • Göra huden mjukare
  • Minska tecken på åldrande
  • Motverka rodnad

4. Kan underlätta vid ADHD

Pycnogenol visar lovande tecken på att kunna hjälpa barn att hantera symptom i samband med ADHD.

I en lite äldre studie fick barn med ADHD ta tillskott med pycnogenol under fyra veckors tid. Det visade sig att barnen som tog tillskottet visade upp betydligt lägre nivåer av hyperaktivitet samtidigt som de enklare kunde koncentrera sig på olika uppgifter. Drygt en månad efter att de slutade ta pycnogenol återkom symptomen.

Läs också: Vitaminer och mineraler som stöttar vid ADHD

5. Kan lindra vid hjärnskada

Det finns tecken på att pycnogenol kan lindra skadorna på nervcellerna efter en svårare hjärnskada. Detta har att göra med ämnets förmåga att skydda kroppen mot oxidativ stress och inflammation.

För att säkerställa sambandet mellan pycnogenol och hjärnskador krävs dock betydligt mer forskning.

6. Kan vara effektivt för att behandla metabola sjukdomar

Pycnogenol kan även vara effektivt för att behandla metabola sjukdomar, det vill säga medfödda sjukdomar orsakade av en störning i ämnesomsättningen. Det visar åtminstone en studie från 2015.

Detta innebär att ämnet kan vara effektivt för dig som har diabetes, högt blodtryck eller fetma. Enligt studien kan det dels sänka blodsockernivåerna och blodtrycket, men också förbättra njurfunktionen samt minska midjemåttet.

Läs också: Är du metabolt frisk?

7. Hållbar produktion

Som tidigare nämnt utvinner man pycnogenol från barken på den franska strandtallen, ett träd som odlas på ungefär 2,5 miljoner tunnland i sydvästra Frankrike.

Själva trädet går dock inte till spillo i utvinningen, utan det blir till möbler. Samtliga träd som man hugger ner ersätter man dessutom med nya trädplantor, vilket gör produktionen hållbar.

Testa tillskott med pycnogenol

Förhoppningsvis har du lärt dig ett och annat om pycnogenol, ett ämne som många forskare beskriver som en riktig mirakelkomponent. Om du är intresserad av dess hälsofördelar kan du testa ett tillskott i tablettform.  

Av Elsa Larsson

pycnogenol