Lyckligtvis kan du få minst lika skön avkoppling i tryggheten av ditt eget hem – till ett betydligt lägre pris dessutom. Här ger vi dig sju enkla knep för hur du skapar ett hemmaspa, utan att det behöver kosta skjortan. 

1. Sätt stämningen

Det första du bör göra är att sätta stämningen. Börja med att städa upp där du vill koppla av, då det kan vara svårt att känna sig helt avslappnat om du befinner dig i en stökig miljö. 

Dimma belysningen, sätt på lugn musik och tänd ljus. Vill du verkligen få till en spakänsla rekommenderar vi att du använder en luftfuktare med eterisk olja som sprider både fukt och doft. Sätt även på dig bekväma kläder eller en mysig morgonrock.

2. Lägg undan all teknik

Målet med ett hemmaspa är att för en liten stund koppla bort från vardagen och alla dess stressmoment. Se därför till att lägga bort eller stänga av all teknik som du inte behöver. Släck ner alla skärmar och stäng av notiser såväl som ljud på din telefon. 

Skicka gärna ett meddelande till dina nära och kära för att berätta att du tänker spendera ett par timmar för dig själv. Om du inte svarar vet de vad det beror på. 

Läs också: Strålning från teknik och våra barn – vad varje förälder behöver veta

3. Ordna något gott att dricka (och eventuellt äta)

Det kan också vara en god idé att förbereda något gott att dricka under spakvällen och kanske lite nyttiga tilltugg. 

Citronvatten är bra för cellförnyelse och kan dessutom förbättra matsmältningen. Ett värmande örtte kan också vara härligt och avkopplande alternativ. Vad gäller tilltugg bör du satsa på lite lättare livsmedel, exempelvis frukt eller grönsaksstavar. 

4. Förbered egna inpackningar, masker och skrubbar

Idag finns det ett stort utbud av naturliga och ekologiska inpackningar, masker och skrubbar. Om du däremot inte vill spendera pengar i onödan kan du med fördel göra egna behandlingar med saker du har hemma. 

Du kan till exempel göra en helt naturlig hårinpackning med yoghurt, äggula, honung och olivolja. För en återfuktande ansiktsmask kan du blanda ihop kakao, honung och avokado. Och en kroppsskrubb gör du enkelt med kokosolja, citron och socker. Billigt, enkelt och bra för miljön! 

5. Ha en plan

Genom att vara strategisk kan du hinna med mycket på bara några timmar. Om du till exempel ska ta ett bad kan du applicera hår- och ansiktsmask innan du går i badet. Detsamma gäller om du bara ska ta en dusch – då kan du låta maskerna verka under tiden du läser en bok eller mediterar. 

Försök att planera de olika stegen i din sparutin noggrant och ställ fram de produkter du planerar att använda i rätt ordning. 

6. Glöm inte händer och fötter 

När du gör ett hemmaspa är det lätt att fokusera på bara ansikte och kropp. Men glöm inte att även händer och fötter behöver extra omvårdnad, då de trots allt utsätts för tunga påfrestningar varje dag. 

Ge dina händer och fötter en skön massage och gärna en inpackning. Smörj in dem ordentligt med återfuktande kräm och nagelolja. Kanske har du till och med tid över för en snabb manikyr? 

Läs också: Handkrämer – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

7. Avsluta med en god natts sömn

Slutligen bör du avsluta ditt hemmaspa med en skön natts sömn. Byt sängkläder, sätt på dig en bekväm pyjamas och spraya gärna din kudde med en lavendelmist för extra avkoppling. 

Tips! Försök att ha minst en spakväll i månaden att se fram emot. Om du känner dig extra stressad eller utmattad kan en spakväll i veckan vara bättre. 

Av Elsa Larsson

Hemmaspa