Många förknippar minimalism med att ha färre saker och mer plats. Det finns dock en rad andra fördelar med den här livsstilen som kan vara intressanta att känna till. Här listar vi sju bra anledningar att bli minimalist.

1. Du förstår vad du inte behöver

En viktig grund i minimalismen är att förstå vad man egentligen behöver för att känna lycka och vad som är överflödigt i sitt liv. Genom att sakta identifiera vad som faktiskt är viktigt och göra dig av med resten kommer du snart att börja förstå att det du har är precis tillräckligt.

När du lär dig vad du verkligen behöver och inte kommer det dessutom bli enklare att släppa taget om prylar och tacka nej till onödiga inköp.

2. Du kommer att leva hälsosammare

En minimalistisk livsstil handlar ofta om så mycket mer än att bara göra sig av med onödiga prylar. Som minimalist vänder du blicken inåt och lära känna dig själv på djupet. Och genom att uppmärksamma dig själv och dina mest grundläggande behov är det inte ovanligt att du även börjar reflektera över din hälsa.

Därför är det inte ovanligt att minimalister med tiden börjar äta mer hälsosamt. Det kan till exempel handla om att byta ut skräpmat och halvfabrikat mot enklare, mer hälsosamma livsmedel.

Läs också: 7 sätt hur man fryser mat utan plast

3. Du blir bättre på att fatta beslut

Genom att eliminera uppsjön av valmöjligheter i livet och fokusera på det mest basala kommer det bli enklare för dig att fatta viktiga beslut. Det kommer dels att ge dig en klarar bild av olika situationer samtidigt som du kan lita på dig själv att du tar rätt beslut.

4. Det är ekonomiskt

En ganska självklar fördel med att vara minimalist är att du kan spara en hel del pengar. Genom att förstå vad du faktiskt behöver köpa och inte, vare sig det gäller kläder, inredning, elektronik eller något annat, kan du enklare avstå från impulsiva köp som bara bidrar med tillfällig lycka. Istället kan du blicka framåt och investera pengarna i dina långsiktiga mål och drömmar.

5. Du blir mer avslappnad

Att göra sig av med saker som bara ligger och skräpar kan av många upplevas som en befrielse. Detta kan i sin tur göra att du känner dig mindre stressad. En minimalistisk livsstil handlar mycket om att städa upp i kaoset, både fysiskt och mentalt.

Både fysiska och mentala storstädningar skapar ett avslappnat sinnestillstånd, vilket bidrar till att du kan prestera bättre som människa. Genom att rensa upp i kaoset blir det enklare att urskilja vad som faktiskt är viktigt att prioritera och inte.

6. Du blir mer fokuserad

Ytterligare en fördel med minimalism är att du minskar det visuella bruset, det vill säga den stimulans dina ögon tar in. Ju fler prylar du har, desto högre blir det visuella bruset.

Visuellt brus kan faktiskt ha en negativ effekt på vår kognitiva förmåga eftersom det orsakar distraktioner. Detta kan göra det betydligt svårare att fokusera på vad vi gör, vare sig det handlar om jobb, familj eller hobbyer.

Läs också: Hur skapar du en hållbar garderob?

7. Du blir säkrare på dig själv 

Slutligen gör minimalismen att du spenderar mer tid på dig själv snarare än på dina tillhörigheter. Eftersom du lär dig förstå vad som gör dig lycklig kommer du också stegvis att stärka ditt självförtroende såväl som din självkänsla. Du kommer inte längre att jämföra dig själv och dina med andra, utan ha respekt för dina egna värderingar.

Självförtroende är något många människor kämpar med dagligen. Men ta bort onödiga distraktioner och börja blicka inåt kan vara ett stort steg på vägen för att bli mer säker på sig själv.

Av Elsa Larsson

hållbarhetMinimalist