Om du har begränsat med utrymme i din bostad kan det kännas svårt att få plats med stora krukväxter. Lyckligtvis finns det flera bra knep för dig som vill fylla även en mindre bostad med härligt gröna plantor. 

1. Sätt upp hyllor kring dina fönster

Många växter trivs i eller nära fönster där de får gott om solljus. Dessutom är dina fönster ett ganska outnyttjat utrymme kan du med fördel experimentera med hyllor. 

Ett tips är att fästa hyllor i olika nivåer inuti fönsterkarmen. Välj helst genomskinliga hyllor så att de inte blockerar allt för mycket av det naturliga ljuset i lägenheten. Du kan också sätta upp små hyllor vid sidan av dina fönster för att skapa en känsla av djup. 

Ett annat bra alternativ är att använda mindre hyllor med sugproppar som du fäster direkt på glaset. 

2. Gör en vägg med suckulenter

Ett utmärkt sätt att utnyttja ytorna i hemmet för växter är att skapa en vägg med suckulenter. En suckulent är en typ av växter som kan lagra vatten och som vanligtvis är ganska små. De är dessutom busenkla att ta hand om. 

Köp en färdig vägg eller gör din egen. Det finns mängder av videoguider du kan använda dig av för att hämta inspiration. 

Läs också: Vilka plagg sprider mest mikroplast?

3. Använd tavelhyllor 

Hyllor anpassade för tavlor är normalt sett extra smala, vilket gör dem perfekta för dig som bor litet och vill utnyttja utrymmet på ett optimalt sätt. De har dessutom en kant som förhindrar dina krukor från att ramla ner – perfekt för dig som har små barn eller husdjur. 

Montera dem över sängen eller varför inte över dörren? Du kan också montera dem över varandra i flera nivåer. Se bara till att de får gott om dagsljus. 

4. Häng växter från väggar och tak

Ett annat bra sätt att utnyttja luftrummet i din bostad är att hänga upp krukor i krokar. Du kan både hänga dem från väggen eller taket, men se till att krokarna faktiskt håller för den planta du vill hänga upp. 

Du kan också använda krokar du redan har, exempelvis i hallen eller köket, för att hänga upp små, söta suckulenter. 

5. Skapa en djungel i duschen

Badrummet är kanske ett av de mest underskattade rummen när det kommer till att inreda med växter. Här är det bara fantasin som sätter gränserna och vem vill inte ta en uppfriskande dusch i en helt egen liten djungel? 

Ett tips är att hänga krukor i stången för druschdraperiet alternativ i krokar från taket. Du kan också hänga upp små suckulenter i handdukskrokar du inte använder eller ställa dem på badkarskanten. Ytterligare ett alternativ är att sätta upp hyllor med sugproppar och fylla dem med härliga växter. 

6. Odla sånt du kan äta 

Ett annat bra tips för dig som vill addera grönt i hemmet är att odla sånt du faktiskt kan äta. Det kan vara allt ifrån små citrusträd till väldoftande örter eller varför inte en tomatplanta? 

Läs också: 10 bästa grönsakerna att odla inomhus

7. Utnyttja väggförvaring

Slutligen kan väggförvaring, exempelvis i form av ett galler, ge dig gott om utrymme för ett par extra plantor. 

Med hjälp av krokar kan du fästa små suckulenter och andra små växter direkt på väggen. Utöver det kan du även addera dina favoritfoton, kom ihåg-lappar, krokar för nycklar och så vidare. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetVäxter