1. Bättre för miljön

Det råder delade meningar gällande huruvida glas är bättre än plast ur ett miljömässigt perspektiv. Glas håller förvisso längre och går att återvinna i princip hur många gånger som helst, men samtidigt kräver både tillverkning och återvinning en hel del energi.

I jämförelse med plast som inte återvinns på rätt sätt är glas förstås bättre. Som tidigare nämnt håller glas dessutom betydligt längre, vilket betyder att du inte kommer att behöva köpa nya matlådor lika ofta som med plast.  Dessutom avger plast en stor mängd koldioxid vid förbränning eftersom de flesta plaster är tillverkade av olja. 

2. Bättre för hälsan

Vissa sorters plaster kan släppa ifrån sig ämnen när de hettas upp som kan vara skadliga för människor. Glas, å andra sidan, är ett relativt rent material som varken innehåller gifter och hormonstörande ämnen. Om du vill vara säker på att inte få i dig kemiska ämnen via maten bör du med andra ord välja en matlåda i glas.

Läs också: 10 miljövänliga produkter som kan stoppa plastföroreningar

3. Går att använda även i ugnen 

En fördel som många inte tänker på är att en matlåda i glas även går bra att använda i ugnen. Det gör att du enkelt kan värma din mat i mikrovågsugn såväl som i den vanliga ugnen.

Du kan också använda matlådan som ugnsform, till exempel för att tillaga gratänger eller lasagne i färdiga portioner, vilket också bidrar till mindre disk. Många glasmatlådor går dessutom bra att ställa in i frysen.

4. Blir inte missfärgad

Nästan alla som använt en matlåda i plast vet hur snabbt den blir missfärgad. Röda och gula färgämnen, som finns i exempelvis tomatsås, curry och gurkmeja, tenderar att missfärga plast redan efter bara några få användningar.

Att få bort färgen är dessutom mycket svårt, vilket gör att många väljer att slänga matlådan. Och en matlåda som du inte använder mer än ett par gånger är givetvis inte bra för miljön.

En matlåda av glas är ett mycket bättre val eftersom den inte blir missfärgade av färgämnen i maten. Efter att du diskat den kommer den att vara som ny. 

5. Ingen eftersmak

I och med att en matlåda i plast kan släppa ifrån sig ämnen tenderar den ibland att addera en plastig eftersmak till maten som många ogillar. Detta behöver du dock inte oroa dig över om du har en glasmatlåda eftersom glas inte har någon smak.

Läs också: Små hållbara förändringar i vardagen

6. Mindre risk för bakterier

Glas är ett mycket hårt och kompakt material medan plast är betydligt mer poröst. Plasten har därmed en större risk att spricka eller ta skada på andra vis. I sprickorna kan det sedan börja växa bakterier, vilket kan vara skadligt för hälsan, framför allt om du förvarar mat i matlådan under en längre period.

Kort sagt är glas mer hygieniskt än plast.

7. Maten håller längre

Slutligen skyddar glas maten från både syra och ljus, vilket också gör att den håller längre. Detta minskar i sin tur matsvinnet. Och matsvinn är något som inte är särskilt fördelaktigt för varken miljö eller plånbok.

Av Elsa Larsson

Glasmatlådahållbarhet