Här ger vi dig de bästa idéerna för en plånboksvänlig livsstil som minskar ditt koldioxidavtryck!

1. Promenera eller cykla

Bilar står för en stor del av koldioxidutsläppen och därför bör du förstås minska antalet bilresor. Dessutom har både bensinpriset och elpriset stigit, vilket gör det dyrare att köra både miljöbilar och bensin- och dieselbilar. 

Om du ändå måste åka bil är det bäst att samåka eftersom singelresorna är både dyra och dåliga för miljön. Och ska du åka en längre sträcka är tåg eller buss bättre än flyg. 

Läs också: 10 smarta sätt att använda kaffefilter

2. Sänk inomhustemperaturen hemma

En stor del av energiförbrukningen i svenska hem går till uppvärmning. Så bara genom att sänka inomhustemperaturen hemma kan du minska koldioxidutsläppen, men också spara pengar. Du kan antingen sänka rumstemperaturen i enskilda rum eller i hela bostaden. 

För varje grad du sänker kan du spara ungefär 5 procent av kostnaden. Så ju mer du sänker, desto mer pengar kan du spara. Men självklart ka du också leva bekvämt och inte ha det för kallt hemma. 

Rekommenderade temperaturer för olika rum

  • Sovrum – 18 °C
  • Övriga rum – 20 °C
  • Garage och förråd – 5 – 10 °C

Visste du att? Genom att sänka temperaturen i sovrummet kommer du också att sova bättre. Det finns många studier som bevisar att temperaturen i sovrummet är en av de viktigaste faktorerna för god sömn. 

3. Duscha kortare – slösa inte med varmvattnet!

Varmvatten står för cirka 20 procent av energianvändningen i ett hem och används till både bad, dusch och disk. Bara genom att göra små ändringar av din varmvattenkonsumtion kan du alltså spara både pengar och minska ditt utsläpp. 

Här är några bra tips för att minska användningen av varmvatten:

  • Duscha istället för att bada.
  • Duscha kortare än vanligt. För varje minut du duschar gör du av med 12 liter vatten. Genom att stänga av kranen när du tvålar in dig och tvättar håret kan du alltså spara många liter vatten.
  • Installera ett snålare duschmunstycke som minskar vattenkonsumtionen.
  • Diska i diskmaskin istället för att diska för hand (men fyll alltid maskinerna och använd ECO-programmet!).
  • Diska aldrig under rinnande vatten.

4. Använd lågenergilampor

Minska dina kostnader för belysning genom att byta ut alla glödlampor mot lågenergilampor. Ett smart tips är att installera rörelsesensorer som endast slås på när någon är i rummet, vilket minskar risken att lampor står på i onödan. Du ska såklart även vara noggrann med att slå av belysningen i rum du inte vistas i. 

5. Stäng av apparaterna när de inte används

I ett hushåll finns det många olika elektroniska apparater, exempelvis datorer, brödrost och tekokare. Och manga av dessa apparter är inkopplade hela tiden i ett standbyläge, vilket kan dra onödig energi. 

Istället bör du stänga av apparterna och helst dra ur sladden. Det minskar även brandrisken.

Läs också: Så kan du avkalka kaffebryggaren miljövänligt med ättika

6. Odla egna kryddor och örter

Varför inte ta upp en ny hobby samtidigt som du värnar om miljön och sparar pengar? Att odla egna kryddor är inte bara roligt, det är även hållbart. Örterna sprider också en härlig doft på balkongen eller i fönstret. De kan faktiskt till och med skrämma bort oönskade insekter!

7. Sluta köp saker du inte behöver

Sist men inte minst bör du se över dina inköp. Många köper betydligt mer än vad de egentligen behöver, vilket varken är bra för plånboken eller miljön. 

Försök att låna eller hyra saker istället för att köpa nytt. Det är mycket bättre för klimatet och du sparar samtidigt pengar. Om du måste köpa saker bör du i första hand köpa begagnat. 

Av Elsa Larsson

Hållbara idéerhållbarhet