Att få fett hår är helt normalt, men det finns vissa saker som kan göra att håret blir fett snabbare. Här listar vi ett par anledningar som du förmodligen inte kände till. 

1. Du tar i håret för ofta 

Om du borstar, kammar eller rör håret för ofta kan det leda till att oljeproduktionen i hårsäckarna ökar. Tar du dessutom i håret med smutsiga händer kommer smutsen att föras över till håret, vilket såklart inte är optimalt för en god hårhälsa.  

Kost sagt – försök att inte röra håret när du är klar med stylingen!

2. Ditt örngott är smutsigt

När du sover kommer både oljor och smuts från ansikte och hår att hamna på ditt örngott. Det kan i sin tur göra att ditt hår ser fetare ut än vanligt på morgonen. Därför är det viktigt att regelbundet byta örngott, helst oftare än du byter lakan och påslakan. 

Ett annat bra alternativ är att sova i en sovmössa. Det skyddar dels håret mot smuts från örngottet, men skyddar också håret mot slitage. Välj gärna en sovmössa av silke, då detta material är mest skonsamt mot håret. 

Läs också: Varför du ska byta till naturlig hud- och hårvård

3. Du använder fel produkter 

Även produkterna du använder i håret kan bidra till att det blir mer eller mindre fett. Glansspray är ett bra exempel på en produkt som kan göra att håret ser fetare ut om du använder den i stora mängder. 

Detsamma gäller torrschampo i flytande form. Det är viktigt att torrschampot är riktigt torrt så att det absorberar oljan. Applicera på kvällen innan du går och lägger dig för bästa resultat. 

4. Du använder för mycket balsam

Det är lätt hänt att överanvända balsam. Men eftersom balsam innehåller fett för att återfukta och mjuka upp håret kommer det också att göra håret fetare. Därför är det viktigt att du bara applicerar balsam i längderna och inte i hårbottnen. Där räcker det med vanligt schampo.  

5. Du äter mycket fett

Även det du äter har förstås en påverkan på din hårhälsa. Om du till exempel äter för mycket omega 6, vilket är ganska vanligt idag, kan ditt hår producera mer fett än om du både äter omega 3 och omega 6. 

Omega 6 finns i vegetabiliska oljor som används i allt ifrån ifrån bröd, nudelsoppor, godis, rostad lök och kex till majonnäs, chips och så vidare. Se därför till att äta sådana livsmedel med måtta och försök istället att äta mer av omega 3. 

Läs också: Hårkit – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

6. Din hårrutin 

Visste du att värme kan öka oljeproduktionen i hårsäckarna? Därför är det inte ovanligt att personer som ofta stylar sitt hår med värme lättare får fett hår. Ett bra alternativ är att torka håret med kall luft istället för varm samt att testa ”heatless curls” om du vill locka håret. 

Även håraccessoarer, så som hattar eller hårband, kan bidra till fettproduktionen. Det beror helt enkelt på att de låser fast oljorna i håret och hindrar dem från att torka ut naturligt. 

7. Dina hormoner

Slutligen kan även hormonella förändringar i kroppen kan påverka hur mycket olja som produceras i hårbotten. Det är till exempel vanligt att personer som befinner sig i puberteten, är gravida eller tar preventivmedel lättare drabbas av fett hår. 

Det kan till och med förekomma perioder under menscykeln då håret lättare blir fett. Bli alltså inte orolig om ditt hår ser fetare ut under samma tid varje månad.

Av Elsa Larsson

Fett hårskönhet