Som tur är finns det flera smarta sätt att få bort lukter ur dina kläder utan att behöva tvätta dem. Läs vidare för att ta del av våra bästa tips på hur du fräschar upp dina plagg på ett enkelt – och miljövänligt – sätt!

1. Häng ut dem på vädring 

Vädring är en bortglömd kunskap bland den yngre generationen. Och det är synd, för regelbunden vädring istället för tvätt är inte bara bra för miljön – det är också bra för kläderna. 

Så länge dina kläder inte har fläckar kan det ofta räcka med att vädra plagget i ett par timmar för att få bort lukt. Detta knep kan också vara bra om du köpt kläder på second hand eller om du har kläder som förvarats i en fuktig miljö, exempelvis en källare. 

Ull är ett material som i princip rengör sig självt om det bara får hänga ute ett par timmar. Detsamma gäller andra stickade tröjor och även jeans.  

2. Stoppa in plagget i frysen

Visste du att du kan bli kvitt både lukter och bakterier genom att frysa in dina kläder? Detta är ett knep som även fungerar bra på tygskor. 

Om du har en liten frys och vill göra det hela lite mer hygieniskt kan du lägga kläderna – eller skorna – i en påse innan du stoppar in dem i frysen. Låt dem ligga ett par timmar och när plagget blivit varmt kommer lukterna att vara som bortblåsta. 

Läs också: 3 skäl till att välja ekologiska kläder

3. Spraya med sprit

I teatervärlden har man länge använt vodka för att ge scenkläderna en snabb uppfräschning. Häll i lite vodka i en sprayflaska och spraya lätt över de områden som luktar illa. Låt sedan plagget torka hängandes på en galge. 

Tänk bara på att inte använda en smaksatt spritsort. Du bör inte heller späda ut vodkan med vatten eftersom det försämrar effekten av snabbtvätten.

4. Steama dina kläder

Ånga är bra för att eliminera både bakterier och fukt. Därför kan du använda din steamer för att ge dina kläder en snabb uppfräschning. Detta är ett extra bra alternativ för ömtåliga plagg som behöver lite extra omtanke.

5. Egen blandning med vinäger

Ett annat bra sätt för att fräscha upp framför allt bomullsplagg och jeans är att göra en egen blandning av vinäger och vatten. Vinäger har syraegenskaper som hjälper till att neutralisera dålig lukt samtidigt som det gör textilfibrerna mjuka. 

Använd en del vinäger och två delar vatten. Häll i blandningen i en sprayflaska och spraya över kläderna. Häng sedan ut dem på vädring där de får torka. Du behöver inte oroa dig för att kläderna ska lukta vinäger, doften försvinner när vinägern avdunstar. 

Läs också: 7 hälsofördelar med äppelcidervinäger + hur du väljer rätt sort

6. Ta bort fläckar med bikarbonat

Bikarbonat är en återkommande ingrediens när det kommer till husmorstips. Och det är inte så konstigt med tanke på dess många användningsområden. 

Eftersom bikarbonaten absorberar de substanser som orsakar både lukt och fläckar passar det utmärkt att använda på illaluktande eller fläckiga plagg. Du behöver bara hälla bikarbonaten på det område du vill rengöra och låta det verka i cirka 20 minuter innan du borstar bort det. 

Tänk på! Bikarbonat kan ha en blekande effekt, så detta tips passar främst vita plagg.  

7. Bonustips! Lavendelpåsar i garderoben

Om du inte vill att dina kläder ska dofta unket från garderoben kan du alltid lägga in lavendelpåsar i garderoben. Lavendel ger inte bara en fräsch doft – det kan också skydda mot småkryp som gärna håller till bland dina kläder. 

Av Elsa Larsson

hållbarhet