Det finns flera studier som visar att plast kan avge gifter som sedan hamnar i din mat. Dessutom kommer du förmodligen inte att återanvända plastpåsen eller plastfolien som den frysta maten legat i, vilket bidrar till onödigt avfall. 

Lyckligtvis finns det flera bra alternativ till plast när det gäller att frysa in mat. Här listar vi ett par exempel. 

1. Glas

Tunnare glas kan spricka i frysen när det expanderar av kylan. Tjockare typer av glas som står emot expansionen går dock utmärkt att använda för att frysa in mat. 

Ett utmärkt budgetalternativ är att spara burkar från exempelvis inlagda grönsaker eller sylt. Du kan även köpa större matlådor om du föredrar det. Har matlådan ett plastlock kan du bara undvika att fylla den ända till toppen. 

Tänk på! Om du fryser in vätskor, exempelvis såser eller soppor, lämna alltid ett litet mellanrum längst upp så att innehållet har utrymme att expandera.  

2. Rostfritt stål

Ett annat bra alternativ till plast är rostfritt stål. Stålet går alldeles utmärkt att frysa och kommer inte att ge någon bismak till din mat. Det riskerar inte att spricka som glas och du kan dessutom lägga den rostfria behållaren i varmt vatten för att maten ska tina snabbare. 

Även här kan det vara en god idé att lämna lite extra utrymme för mat i flytande form så att den kan expandera. Om det inte finns tillräckligt med plats riskerar maten nämligen att göra bucklor i stålet. 

Läs också: 5 misstag som leder till matsvinn

3. Silikon

Silikon är tillverkat av förnybara mineralkällor och fritt från både lukt, gifter och petroleumbaserade kemikalier. Därmed är det helt ofarligt för silikon att komma i kontakt med mat. Materialet är dessutom mycket hållbart och utmärkt att frysa in, vilket gör att silikonbehållare utan problem kan ersätta traditionella plastförpackningar. 

Idag kan du hitta silikonförpackningar i alla möjliga storlekar och former. De passar lika bra för att frysa in flytande mat som grönsaker eller frukt. Se bara till att välja förpackningar med så rent silikon som möjligt, exempelvis Stasher bag. 

4. Folie av bivax 

Bivaxfolie bivax är en helt naturlig folie som passar lika bra för mackan du tar med på språng som för att frysa in mat. Den här varianten passar förstås bäst för mat i fast form som inte kan läcka ut. 

Det är möjligt att frysa in bivaxfolie i upp till en månad. När du sedan tar ut den ur frysen bör du dock vara extra försiktig, då vaxet fryser och riskerar att spricka om du drar för hårt. 

Läs också: Hur skapar du en hållbar garderob?

5. Isbricka eller muffinsform

Ett utmärkt tips till småbarnsföräldrar är att använda isbrickor eller muffinsformar för att frysa in barnmat i portioner. Detta tips fungerar också utmärkt för exempelvis såser, soppor, smoothies eller hemmagjord buljong. 

Här bör du förstås undvika brickor och formar i plast och istället välja varianter i silikon eller rostfritt stål. 

6. Bakplåtspapper 

Det är möjligt att använda bakplåtspapper för att frysa in mat under en kortare tid, exempelvis en vecka eller två. Se bara till att välja en variant som är oblekt och komposterbar, så att du kan kompostera pappret när du är klar med det. 

7. Bomullspåse

Om du ska frysa in torra matvaror, exempelvis bröd, bullar eller liknande, kan du också använda dig av bomullspåsar. När du är klar med dem behöver du bara tvätta dem och använda dem på nytt. Tänk på att välja påsar av ekologisk och obehandlad bomull. 

Bomullspåsar passar också bra för förvaring av pasta, müsli, ris och andra torra matvaror. De är också snygga som inredningsdetalj!

Av Elsa Larsson

Frysa in mathållbarhet