1. Investera i elmätare och energisnåla apparater

Energikonsumtionen är en viktig faktor när det kommer till att leva mer hållbart med miljön i åtanke. Med hjälp av en elmätare kan du snabbt ta reda på hur mycket energi de olika prylarna i ditt hem konsumerar, dels när du använder dem, men även när de är avstängda. Visste du till exempel att många apparater drar en hel del ström även i standby-läge?

Genom att skapa dig en bättre bild av din elkonsumtion blir det enklare att göra aktiva val och byta ut vissa prylar mot mer energisnåla alternativ. Du kan till exempel leta efter vitvaror och energieffektiva produkter med energimärkning.

Det kan även vara en god idé att byta ut dina nuvarande lampor mot smarta lampor som du kopplar till ditt WiFi. Med hjälp av en app kan du sedan enkelt styra och schemalägga olika lampor i hemmet, vilket gör det lättare att kontrollera att ingen lampa är påslagen i onödan.

2. Skapa egen el på tomten – eller på taket

Om du har möjlighet kan du producera egen förnybar energi direkt på tomten eller på taket. Det finns flera miljövänliga alternativ för att skapa egen energi, där två av de vanligaste är att:

  • Sätta upp ett eget litet vindkraftverk. Små vindkraftverk för personligt bruk går att hitta både online och i butik. De är enkla att sätta upp på tomten, men ibland kan det behövas bygglov.
  • Installera solpaneler. Solceller på taket är ett bra sätt att ta vara på det naturliga solljuset och samtidigt minska dina energikostnader. Normalt sett krävs det inget bygglov för att installera solceller på taket och du kan dessutom göra ett skatteavdrag på 15 procent för både material och installation.

3. Använd en smart anteckningsbok

Spara på pappret genom att föra anteckningar från mötet eller föreläsningen i en smart anteckningsbok. Här förs dina anteckningar över från anteckningsboken till en tillhörande app och därifrån vidare till valfri molntjänst.

Sidan i anteckningsboken kan sedan torkas ren och du kan påbörja nya anteckningar. Med andra ord kan du anteckna för hand utan att slösa på papper.

4. Appar för minskat hushållsavfall och konsumtion

Det finns mängder av appar idag vars syfte är att hjälpa dig leva mer hållbart, till exempel genom att minska ditt avfall och reducera din konsumtion. Du kan till exempel använda appar för att:

  • Få koll på din energiförbrukning
  • Minska matsvinnet
  • Köpa, sälja eller byta prylar istället för att köpa nytt

Tips! Hos WWF hittar du en mängd hållbara appar som kan bidra till en grönare livsstil. 

Läs också: 10 tips för en Zero waste-livsstil

5. Streama böcker och film

Genom att streama böcker, film och annan underhållning kan du enkelt minska ditt koldioxidavtryck. Det är betydligt bättre för miljön att streama än att köpa de fysiska utgåvorna eftersom det inte skapas något avfall från förpackningar och papper.

Många har redan övergett fysiska filmer och DVD-boxar och använder sig uteslutande av streamingplattformar som Netflix och HBO.

När det kommer till böcker har dock utvecklingen gått långsammare. Fortfarande dominerar tryckt text istället för skärm, men successivt håller även skönlitteraturen på att flytta till digitala abonnemangstjänster.

6. En uppkopplad termos

Även fikapausen går att göra mer miljövänlig med hjälp av smart teknik. Istället för onödiga take away-muggar kan du till exempel ta med ditt eget kaffe – eller åtminstone använda din egna mugg.

Idag finns det uppkopplade termosmuggar som tillåter dig att ställa in vilken temperatur du vill att termosen ska hålla via en app. På så sätt kan du alltid ha perfekt tempererat kaffe, även när du befinner dig på språng.

7. Öka livslängden på mobilen (och annan teknik)

Sist men inte minst kan det vara en god idé att försöka öka livslängden på din mobiltelefon för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Att köpa en ny mobil varje gång en ny modell kommer ut på marknaden är varken bra för plånboken eller för miljön.

Att slänga en fungerande mobiltelefon är ett stort slöseri av resurser och bidrar faktiskt till hela 86 kilo avfall. Dessutom är de flesta mobiltelefoner inte tillverkade på ett hållbart sätt och innehåller i snitt 68 olika metaller. 

Därför bör du i största möjliga mån ta hand om din mobil för att öka dess livslängd, till exempel genom att använda ett bra skal och skärmskydd. Skulle skärmen gå sönder bör du laga den istället för att köpa en helt ny modell.

Läs också: Anna och Therese: Vi skapade något vi saknade på marknaden

Sammanfattning

Det finns många smarta teknologiska lösningar och hjälpmedel för dig som vill leva mer miljövänligt. Den moderna livsstilen är tyvärr inte hållbar i dagsläget, men med dagens teknik kan du minska ditt ekologiska fotavtryck och bidra till en grönare värld på sikt.

hållbarhetteknik