De flesta skulle faktiskt må bra av att ta ut en extra semesterdag då och då. På det viset kan vi hinna bocka av ärenden och återhämta oss, istället för att samla allt till den stora sommarsemestern. 

Du behöver inte vara rädd för att känna dig svag eller lat, utan lyssna på din kropp och fundera över vad du behöver. Om du känner att du varit lite mer irriterad, trött och fumlig på sistone kan det faktiskt bero på utmattning. Känner du igen dig i någon av punkterna nedan kan det vara hög tid för lite ledighet!

1. Du har svårt att sova

Sömnproblem är ett vanligt tecken på överansträngning och stress. Du kanske har svårt att somna för att tankarna rusar omkring i hjärnan eller så vaknar du flera gånger under natten. Det kan också vara så att du sover, men ändå känner dig trött om dagarna. Troligtvis får du då inte tillräckligt med djupsömn, ett sömnstadie där hjärnan reparerar sig själv och återhämtar sig. 

För att undvika den berömda väggen är det viktigt att du tar dessa tecken på allvar i god tid. Prata med din chef och förklara situationen. Förhoppningsvis är de förstående eftersom sömnbesvär också påverkar hur effektiv du är på arbetsplatsen.

Läs också: Ekoappen retreat med Sanna Ehdin och Peter Wilhelmsson: 21-23 april

2. Saker är inte längre lika roliga

Har du under den senaste tiden missat flera middagar med vänner, familjeutflykter och fester? Kanske har dina kollegor frågat om du vill med på AW, men du känner att du hellre vill gå hem och lägga dig i soffan. Om saker inte längre känns lika roliga som tidigare är det ett tydligt tecken på att något inte står rätt till och att det är hög tid för återhämtning.

3. Du glömmer saker och slarvar på jobbet

Ett annat vanligt tecken på stress och utmattning är att du börjar glömma saker. Det blir svårare att koncentrera sig på jobbet, vilket kan leda till slarv som i sin tur orsakar ännu mer stress när chefen eller dina kollegor blir irriterade på dig. Det här beror helt enkelt på att hjärnan är överbelastad och behöver lite ledighet.

4. Du är inte längre lika taggad på att gå till jobbet

Om du känner att du inte är lika sugen på att gå till jobbet som du en gång var, eller om du fruktar en arbetsaktivitet som du en gång gillade, behöver du förmodligen ta en paus. Kanske kan några avkopplande dagar, möjligtvis i en solbädd med en bra bok, vara det du behöver för att komma skuttandes tillbaka till kontoret?

Läs också: Workation i Thailand

5. Du blir sjuk oftare och det tar tid för dig att bli frisk

När kroppen är trött och utmattad försvagas immunförsvaret, vilket gör det svårare för kroppen att hantera bakterier och virus. Därför är det vanligare att dra på sig sjukdomar och dessutom tar det längre tid att bli frisk från dem. Det är varken bra för dig eller din arbetsgivare.

6. Din mage är orolig

Magvärk, en klump i magen, illamående och sura uppstötningar. Allt detta kan vara symtom på stress och något du ska ta på allvar. Stressmage är inte roligt och kan försämra allmänmåendet avsevärt.

7. Små uppgifter blir oöverstigliga och gråten är nära

Uppgifter som tidigare inte varit några problem känns nu oöverstigliga. Gråten är även den nära, ett tecken på att dina hormoner inte är helt balanserade. Även det kan vara ett tecken på stress och utmattning.

Lyssna alltid på kroppen och ta dess signaler på allvar. Gör du inte det riskerar du att bli utbränd, ett tillstånd som många gånger kan vara svårt att ta sig ur. Underskatta aldrig återhämtning – det är nyckeln till god hälsa.

Av Elsa Larsson

semesterstressUtmattning