Här hittar du sju bra tips på hur du grillar på ett lite mer klimatsmart sätt.
1. Undvik engångsgrillar
Engångsgrillar må vara praktiska, men de är riktiga miljöbovar. Dels har engångsgrillen en mycket kort livslängd, men den innehåller också ämnen som kan vara direkt skadliga för miljön.
Aluminiumformen innehåller paraffin, vilket bildar koldioxid vid förbränning. Om paraffin dessutom används i samband med tändvätska kan det vara brandfarligt. Tillverkningen av aluminium är inte heller miljövänlig och därför bör du undvika engångsgrillar i aluminium. Satsa på en högkvalitativ kol- eller elgrill istället!
2. Grilla med miljömärkt grillkol
Välj gärna miljömärkt grillkol när det är dags att grilla. Märkningar som Bra Miljöval, FSC (Forest Stewardship Council) eller SIS-märkt grillkol är alla bra val. Det kan också vara en god idé att försöka välja närproducerad grillkol.
Läs också: En resa mot en hållbar framtid
3. Välj din grillmat med omsorg
Vad du lägger på grillen är såklart också viktigt om du vill grilla miljövänligt. Försök att minska mängden kött som du grillar eftersom det bidrar till utsläpp av växthusgaser.
Enligt Livsmedelsverket har nötkött störst klimatpåverkan per kilo. Om du grillar kött är det viktigt att välja bra kött, helst ekologiskt och närproducerat. Det finns många goda vegetariska alternativ som är betydligt bättre för miljön, till exempel grillade grönsaker, rotfrukter och svampar.
Halloumi är också snäppet bättre än kött, även om den importeras från Cypern. Tänk bara på att välja ekologisk halloumi istället för vanlig.
Tips! Om du använder grillolja bör du helst välja en närproducerad olja, exempelvis svensk rapsolja, som inte innehåller palmolja.
4. Välj en bra grill
Valet av grill har stor betydelse för grillningens klimatpåverkan. Välj helst inte en gasolgrill eftersom gasolen avger koldioxid vid förbränning. En kolgrill eller en elektrisk grill är två betydligt bättre val. Elgrillen går dessutom oftast bra att använda även på små lägenhetsbalkonger, vilket förstås är en fördel.
Läs också: 6 sätt att spara vatten i vardagen
5. Ta hand om din grill
Genom att ta hand om din grill kan du använda den längre, vilket också minskar dess klimatpåverkan. Rengör grillen regelbundet, gärna direkt efter grillningen, och skydda den med ett grillöverdrag för att bibehålla dess kvalitet.
Köp helst en grill av hög kvalitet från ett välkänt varumärke. Det gör det nämligen enklare att byta ut reservdelar om det skulle behövas. När det är dags att byta ut din grill är det också viktigt att du återvinner de olika delarna på rätt sätt.
6. Undvik tändvätska
Tändvätska är en annan miljöbov som du bör försöka undvika. Tändvätska innehåller nämligen paraffin som är en fossil produkt. Vid förbränning av tändvätska bildas växthusgasen koldioxid som i sin tur har en negativ miljöpåverkan.
Tändvätskan är dessutom brandfarlig och kan till och med vara hälsofarlig, både för vuxna, barn och även djur. Sist men inte minst kan tändvätskan påverka smak och lukt på din grillade mat. Med andra ord bör du strunta i att grilla med tändvätska – bade för hälsans, miljöns och smakens skull.
7. Använd skorsstenständare
Det finns många bättre och mer miljövänliga alternativ istället för tändvätska när du ska tända grillen. En skorsstenständare, även kallad tändrör, är ett av det bästa och mest effektiva sätten. Även tändkuber och miljömärkt tändpapper av stearin är bra sätt att tända grillen utan fossila bränslen. De kan även användas i kombination med skorsstenständaren.
Du kan också använda en elektrisk grilltändare, exempelvis i form av en gaffel, som sticks ner i kolen för att snabbt och effektivt värma upp grillen. Om du använder en elgrilltändare är det viktigt att stickkontakten är jordad och lämpad för utomhusbruk. Efter användning måste du lägga den elektriska grilltändaren på en säker plats för att minska brand- och skaderisken.
Av Elsa Larsson