Även om oxidativ stress inte är någon sjukdom utan snarare ett tillstånd kan det ha en negativ påverkan på hälsan, till exempel genom att öka risken för åldersrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar. Extra vanligt är tillståndet är bland medelålders kvinnor.

Lyckligtvis finns det flera tips som kan hjälpa dig att motverka dem kemiska obalansen. Här kommer sju av våra bästa tips. 

1. Ät bättre

Kosten är avgörande för att du ska få i dig tillräckligt med antioxidanter. Även om kroppen kan tillverka vissa antioxidanter på egen hand, måste du få i dig andra genom kosten eller kosttillskott. Vitamin C och E samt viktiga flavonoider och karotenoider är exempel på antioxidanter som kroppen inte kan producera naturligt. 

Ät en välbalanserad kost med mycket frukt, bär och grönt. Dessa livsmedel innehåller nämligen många viktiga antioxidanter som kan skydda kroppen mot oxidativ stress. Välj gärna färska råvaror av hög kvalitet och se också till att äta fet fisk, gärna flera gånger i veckan. 

Något du däremot bör dra ner på är processad mat, skräpmat, godis, snacks och annat som innehåller raffinerat socker. 

2. Ta kosttillskott med viktiga näringsämnen

För vissa kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med antioxidanter, även från kosten. Då kan det vara bra att komplettera med ett kosttillskott. 

Här är några antioxidanter och näringsämnen som är extra viktiga för att skydda kroppen mot oxidativ stress:

Visste du att kroppen gör av med antioxidanter och näringsämnen snabbare om den utsätts för yttre påfrestningar och stressituationer? Om du känner dig trött, stressad eller utmattad är det därför extra viktigt att fylla på med antioxidanter för att skydda cellerna mot fria radikaler. 

Läs också: Ashwagandha ökar effekten av träning

3. Motionera regelbundet

Utöver kosten finns det flera andra livsstilsförändringar som kan vara bra om du vill skydda kroppen mot oxidativ stress. En av dem är att börja motionera. 

Regelbunden motion är bland annat viktigt för att upprätthålla en god hälsa (både fysiskt och psykiskt) och därmed även ett bättre skydd mot fria radikaler. 

Däremot är det förstås inte bra att utsätta kroppen för överdrivna psykiskt och fysiskt stressande situationer, exempelvis extremsporter. Det kan faktiskt ha motsatt effekt. 

4. Drick måttligt med alkohol

Alkohol påverkar kroppen negativt på många sätt. Alkohol är nämligen kopplat till etanolmetabolismen som i sin tur är involverad i produktionen av skadliga syreföreningar. Därmed kan en hög alkoholkonsumtion öka risken för oxidativ stress.

Det bästa är förstå att undvika alkohol helt, men försök att åtminstone minska drickandet till en måttlig konsumtion.

5. Fimpa en gång för alla

Cigaretter ger inte bara ifrån sig fria radikaler – det kan också öka risken för en mängd sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdom, diabetes, cancer och infektioner i andningsorganen. 

Cigarettrök är kort sagt mycket skadligt för kroppen och resulterar i att kroppen producerar mer skadligt syre, vilket i sin tur leder till ökad oxidativ stress. Det finns med andra ord all anledning att fimpa en gång för alla. 

6. Sov ordentligt

Vila och återhämtning är viktigt för kroppen, livsviktigt faktiskt. Genom att sova ordentligt hjälper du cellerna att bli motståndskraftiga mot yttre påfrestningar, inte minst fria radikaler. Med andra ord kan du skydda dig mot oxidativ stress bara genom att sova gott!

Läs också: 10 naturliga tips för en bättre sömn

7. Undvik långvarig UV-exponering

Att solens UV-strålar kan vara farliga och leda till skador på cellerna är de flesta medvetna om. Därför bör du försöka undvika UV-exponering genom att endast vistas i solen korta stunder. Och glöm inte att alltid använda solskydd!  

Naturliga sätt som kan lindra oxidativ stress

Holistic C-vitamin Liposomal innehåller samma högkvalitativa askorbinsyra som i alla våra vitamin C-produkter. Plus att askorbinsyran i detta fall är omsluten av fosfolipider i liposomer som effektivt transporterar ämnen till våra celler.

Solaray Ashwagandha är en antioxidant som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Ashwagandha har adaptogena egenskaper och hjälper kroppen att anpassa sig till stress och till att bibehålla mental balans och energi.

Saframyl Positive Sleep är ett unikt sömnbevarande kosttillskott framtagen för att bidra till att bevara en god natts sömn.  Rekommenderas till dig som tar lång tid på dig att somna, sover oroligt och vaknar lätt, har svårt att komma in i djupsömn samt ofta känner dig trött och på dåligt humör när du vaknar.

Selen + E Green Line skyddar kroppens celler från oxidativ stress, bidrar till normalt hår, och naglar samt till normal funktion av immunförsvaret och sköldkörtelfunktion.

Thorne Selenomethionine är en viktig mineral som bidrar till att bibehålla normalt hår och naglar, till immunförsvarets normala funktion, till normal sköldkörtelfunktion och till att skydda cellerna från oxidativ stress.

Av Elsa Larsson

oxidativ stress