1. Lev mer minimalistiskt
Cirkulär ekonomi går i grund och botten ut på att konsumera mindre. Istället för att köpa nytt bör du se över vad du redan har och fundera på vad du verkligen behöver. En stor del av dagens konsumtion utgörs faktiskt av icke-nödvändiga varor.
Undvika därför att köpa nytt och fråga dina bekanta om du kan låna eller hyra istället. Bara genom att leva mer minimalistiskt kan du göra både miljön och plånboken en tjänst.
Läs också: Därför är cirkulär ekonomi svaret på klimatfrågan
2. Återanvänd mer
Kasta inte bort kläder, möbler och andra prylar bara för att de är trasiga. Försök istället att laga dem för att öka deras livslängd.
- Skor med trasig klack? Lämna in dem hos en skomakare. Skorna kommer att bli som nya och du kommer dessutom stötta det lokala näringslivet.
- Fläck på tröjan som inte går bort? Testa att färga om den med hjälp av textilfärg.
- Spricka i mobilskärmen? Att laga skärmen är betydligt billigare än att köpa en ny telefon.
- Gammal och tråkig byrå? Måla om den och sätt på nya knoppar.
Genom att alltid försöka återanvända dina saker kan du gynna den cirkulära ekonomin och samtidigt spara en hel del pengar.
3. Minska matsvinnet
Matsvinnet är en stor klimatbov i det moderna slängsamhället. Varje år slänger svenska hushåll 917 000 ton mat, vilket motsvarar 95 kilo mat per person per år. Att slänga mat och dryck är ett enormt slöseri på resurser och det är inte heller bra för varken din eller samhällets ekonomi.
Det finns många metoder för att minska mängden matsvinn. Du kan till exempel:
- Planera dina matinköp bättre
- Frys in mat med kort hållbarhet
- Göra matlådor och äta rester
- Använda appar och andra tjänster för att köpa mat med kort bäst före-datum
Läs också: 5 tips för zero waste i köket
4. Dela med vänner och familj
Kärnan i den cirkulära ekonomin är att dela med sig istället för att äga själv. Skapa en grupp, till exempel på Facebook, med familj, vänner eller grannar där ni kommer överens om att låna saker av varandra.
Istället för att alla ska köpa en egen borrmaskin, gräsklippare eller vattenspridare kan ni dela på prylarna. Med den här lösningen blir alla vinnare – även miljön.
5. Samåk och dela bil
Transportmedel, framför allt bilen, är en stor utgift för många hushåll. Förutom själva kostanden för bilen tillkommer även kostnader för tvätt, försäkring, service och drivmedel. Samtidigt står en genomsnittlig bil still över 22 timmar om dygnet, vilket gör den till en outnyttjad resurs större delen av tiden.
Det finns mycket pengar att spara genom att samåka med andra eller dela på bilen. Om du äger en bil kan du hyra ut den när du är på semester. Det finns även företag som agerar bilpool där kunderna endast använder bilarna när de faktiskt behöver.
6. Hyr istället för att köpa nytt
De flesta köper nya saker när de behöver, men du bör i första hand se om du lan låna eller hyra istället. Det finns många företag som är specialiserade på att hyra ut föremål. Du kommer att bli förvånad när du inser hur mycket som faktiskt går att hyra.
Utöver vanliga saker, så som bilar och maskiner, kan du även hyra festkläder, verktyg, utrustning för friluftsliv och mycket mer. När du behöver saker för en begränsad tid är det betydligt bättre att låna eller hyra än att köpa.
Läs också: Köp hållbart – följ dessa steg
7. Hyr ut dina egna tillhörigheter
Om du har ett fritidshus, en båt eller maskiner kan du tjäna en rejäl slant genom att hyra ut dem. Även mindre föremål så som verktyg, skidor och kläder går utmärkt att hyra ut. Det är mycket bättre än att de ligger och skräpar och är outnyttjade större delen av året. Genom uthyrning kan du alltså tjäna pengar samtidigt som du värnar om miljön.
Sammanfattning
Cirkulär ekonomi går kort sagt ut på att minska konsumtionen i samhället genom att dela och återanvända istället för att köpa nytt. En minimalistisk livsstil är bättre för jordens resurser, men även för din egen plånbok. Att återanvända är trots allt betydligt billigare än att köpa nytt.
Av Elsa Larsson
1 Comment
Mycket bra artikel. Går precis en kurs i ämnet hos Medveten Konsument. Otroligt viktigt att både vi som konsumenter och producenterna/ tillverkarna ställer om till cirkulär ekonomi för att nå klimatmålen och leva hållbart.