1. Bra för känslig och mogen hy

Kokosoljan är skonsam, näringsrik och antiinflammatorisk. Det gör den lämplig även för känslig hy eller för personer mer har eksem, psoriasis, rosacea eller dermatit. 

Den naturliga och skonsamma oljan går utmärkt att använda som ansiktskräm, kroppskräm eller som punktbehandling. Extra bra passar den även för dig med mogen hud eftersom oljan hjälper till att reparera bindväven, minska svullnader och fylla ut fina linjer.

Läs också: Stora serumguiden – Vad, varför och hur?

2. Effektiv och naturlig sminkborttagare

Visste du att kokosolja är en naturlig sminkborttagning? Den tar effektivt och skonsamt bort både makeup och andra hudvårdsprodukter. 

Massera in oljan i ansiktet, skölj av med ljummet vatten och torka meden ren handduk. Den kan även användas som ett första steg för dig som använder dubbelrengöring. 

3. Lindrar solskador och påskyndar läkningsprocessen

Tack vare kokosoljans antiinflammatoriska egenskaper passar den utmärkt som punktbehandling av solskador, insektsbett och andra hudåkommor. Oljan påskyndar dessutom läkemedelsprocessen och kan lindra sveda såväl som klåda. 

Om du har bränt dig i solen bör du smörja in kroppen direkt efter att du duschat eller badat. Det är nämligen då oljan går lättast in i huden. 

Blockerar delvis solens strålar

Visste du förresten att kokosolja blockerar ungefär 20 procent av solens skadliga strålar? Den ersätter förstås inte vanligt solskydd, men du kan alltid kombinera den med andra solskyddsprodukter. 

Läs också: Vad innebär vegansk och cruelty free hudvård?

4. Bra för munhälsan

Eftersom kokosolja har en bakteriedödande effekt kan du med fördel använda den för att främja en god munhälsa. Smörj tandköttet med lite kokosolja efter att du har borstat tänderna. Det kan minska risken för karies, tandköttsinflammation och plack. 

5. Funderar bra som en naturlig deodorant

Den antibakteriella kokosoljan passar även bra att använda som en naturlig deodorant. Oljan tar bort dålig lukt samtidigt som den återfuktar huden och ger näring. Kort sagt slipper du parfym och kemikalier i armhålan samtidigt som du motverkar dålig lukt. 

6. Motverkar fotsvamp och spruckna hälar

Den här välgörande oljan är ett måste för dig som vill vårda dina fötter. Bortsett från att återfukta fötterna och reparera spruckna hälar ger den även näring till nagelbanden. Den kan till och med förebygga fotsvamp!

Tips! Smörj fötterna med kokosolja och sätt på dig ett par mysiga strumpor. Sov med strumporna på och vakna upp med underbart mjuka fötter.  

7. Ger näring och återfuktar

Tack vare dess återfuktande egenskaper kan kokosoljan användas på torra läppar, trasiga nagelband, fnasiga händer och mycket annat. Extra bra passar den under vinterhalvåret då många upplever sin hy som torr och stram. 

8. Motverkar frissigt hår och torr hårbotten

Har du slitna hårtoppar, kliande hårbotten eller i ett hår som tappat sin lyster? Då kan kokosolja vara lösningen. Detta är nämligen en fantastisk ingrediens för håret. 

Du kan till exempel använda den som inpackning eller hårolja för att reparera skadat eller frissigt hår. Det går också bra att massera in kokosoljan i hårtopparna efter att du har tvättat håret. Låt oljan verka på samma sätt som ett balsam och skölj ur efter några minuter. 

Om du har problem med mjäll kan du massera in kokosoljan i hårbotten innan du tvättar håret med schampo. Låt oljan verka några minuter och tvätta sedan håret som vanligt med schampo. 

Ekologisk kokosolja

Pureness Ekologisk Kokosolja är en kallpressad kokosolja som är tagen från en mogen, ekologiskt odlad kokos från en kokospalm.

Av Elsa Larsson

kokosolja