Därför börjar allt fler prata om low waste istället, ett begrepp som handlar om att reducera sitt avfall istället för att helt eliminera det. Och det finns faktiskt en mängd enkla saker du kan göra för att minska ditt avfall. Nedan delar vi med oss av åtta busenkla tips!

1. Informera dig om varför du ska minska ditt avfall

För att hålla motivationen uppe behöver du först ta reda på varför det är viktigt att vi människor minskar vårt avfall. 

Läs på om klimatkrisen och hur vår konsumtion bidrar till miljöproblemen. Se dokumentärer, läs böcker eller fördjupa dig hos olika välgörenhetsorganisationer som arbetar med miljöprojekt.

2. Rensa i hemmet

Low waste living handlar till stor del om att leva mer minimalistiskt och att vara nöjd med färre ägodelar. Därför kan det vara ett bra första steg att rensa upp bland dina saker. 

Det du inte längre har användning för kan du donera till second hand och det som ska slängas ska du åka med till återvinningen. Innan du slänger saker kan du dock se om de går att ge nytt liv, exempelvis med lite färg. 

Läs också: Zero waste i köket – så lyckas du

3. Köp stora förpackningar

När du handlar lönar det sig att köpa större förpackningar av förbrukningsvaror, exempelvis tvättmedel, toalettpapper, schampo och tvål. Även vissa matvaror, exempelvis pasta, ris eller konserver, är bra att köpa i större varianter om möjligt. Dels blir det billigare för dig samtidigt som det minimerar avfallet från förpackningar.  

4. Använd hemmagjorda städmedel

Gör ditt eget, helt naturliga städmedel istället för att spendera pengar på dyra sprayer i plastförpackningar med starka kemikalier som kan vara skadliga för naturen. Ättika, såpa, citron och vatten passar perfekt som allrengöring. Även bikarbonat och bakpulver är perfekta livsmedel för städning eftersom de tar bort fläckar och suger åt sig dålig doft.

5. Säg hej då till fast fashion

Fast fashion är massproducerade kläder som företag säljer till mycket låga priser. Det må vara trevligt för plånboken, men kläderna är ofta av väldigt låg kvalitet. Dessutom bidrar fast fashion till stora mängder utsläpp, dels vid produktionen, men också för att de ofta bara används under en väldigt kort period. 

Det är betydligt bättre att köpa kläder av högre kvalitet som håller i flera år framöver. Välj gärna ekologiska kläder av naturmaterial, exempelvis bomull, ull eller linne.

Läs också: Guide för Zero waste-städning i hemmet

6. Byt till miljövänliga skönhetsprodukter

Numera dyker allt fler miljövänliga alternativ upp inom skönhet som kan vara värda att utforska. Du kan till exempel hitta tandborstar i bambu, återanvändningsbara pads, rakhyvlar i stål och schampotvålar. Det finns även företag som satsar på hållbara förpackningar av trä, bambu eller återvunnen plast. 

7. Försök att optimera din el- och vattenförbrukning

En viktig del av en low waste-livsstil är att se över sin el- och vattenkonsumtion eftersom även den bidrar till avfall. Försök att reducera din elanvändning genom att:

  • Byta ut glödlampor till LED-lampor
  • Tvätta och diska alltid fulla maskiner
  • Släck i rum du inte använder
  • Utnyttja eftervärme när du lagar mat
  • Sänk inomhustemperaturen
  • Undvik viloläge, stäng av dina prylar istället

8. Ha tålamod

Slutligen är det viktigt att du har tålamod. Att ändra vanor tar tid, men det kommer utan tvekan att vara värt det i slutändan. När det känns svårt, fokusera på varför du började med low waste living från början – att bidra till en mer hållbar framtid för nästa generation.

Av Elsa Larsson

hållbarhetmiljözero waste