En av de främsta fördelarna med detta är förstås att personer kan delta även om de är sjuka utan att behöva smitta andra i sin omgivning. Men utöver det finns det faktiskt också en rad andra fördelar som kan vara bra att känna till. I den här artikeln listar vi åtta fördelar med föreläsningar online!

1. Det är billigare 

Att åka fram och tillbaka till fysiska föreläsningar kostar pengar, framför allt om du behöver åka långt med bil eller tåg. Men om du tittar på föreläsningar online kan du ta del av kunskaper från hela världen i tryggheten av ditt eget hem. Det kommer att spara dig pengar samtidigt som det också är bättre för miljön eftersom du inte bidrar till några utsläpp.

2. Det är tidsbesparande

Inte nog med att du sparar pengar på att inte behöva åka fram och tillbaka, du sparar också mängder av värdefull tid. Och de flesta håller med om att tid är mer värdefullt än pengar. Det ger dig i sin tur mer fritid att spendera saker du tycker om att göra, exempelvis träna, laga mat eller spendera tid med familjen.

Läs också: Har du svårt att få tid till träning?

3. Det är flexibelt

Många seminarier och föreläsningar online är förinspelade, vilket betyder att du kan titta på dem när du vill. Vissa fokuserar bäst tidigt på morgonen, andra sent på kvällen. Genom att planera in föreläsningarna när du har tid och är motiverad ökar sannolikheten att du tar till dig informationen bättre. 

Du får dessutom friheten att själv bestämma över vilka föreläsningar du faktiskt vill titta på, så att du kan skräddarsy ett schema som passar just dina intressen.

4. Du kan pausa, backa och titta flera gånger

En annan stor fördel med förinspelade föreläsningar är att du får full kontroll över innehållet. Du kan till exempel pausa i extra viktiga stycken för att hinna anteckna ordentligt eller spola tillbaka och titta igen. På så sätt kan du lära dig i din egen takt, utan att behöva ta hänsyn till övriga deltagare.

5. Mer seriöst än YouTube

YouTube är en populär plattform för personer som är ute efter bra föreläsningar, men det minst sagt enorma utbudet kan många gånger kännas överväldigande. Eftersom innehållet på YouTube dessutom är så pass varierat kan det ta ett tag innan du hittar det du söker efter. Dessutom är långt ifrån alla som föreläser på YouTube riktiga experter på området.

Vi rekommenderar att du istället tar hjälp av en dedikerad plattform anpassad för enbart föreläsningar. Här är det enklare att sålla fram den information du är ute efter och du får mängder av proffs inom olika områden samlade på ett och samma ställe. 

Läs också: 7 bra anledningar att bli minimalist

7. Föreläsare når ut till fler människor

Föreläsningar online är inte bara fördelaktigt för deltagarna utan också för personerna som föreläser. De får nämligen möjlighet att nå ut till en bredare massa till en lägre kostnad, vilket gör det enklare för dem att stärka sitt personliga brand. De som säljer föreläsningar kan dessutom sälja dem om och om igen istället för bara vid ett tillfälle.

8. Du kan delta även om du befinner dig i ett annat land

För dig som arbetar utomlands är föreläsningar online ett perfekt sätt att utöka dina kunskaper. Oavsett var du befinner dig i världen kan du delta i kurser och föreläsningar, så länge du har tillgång till en dator och en stabil internetuppkoppling.

Av Elsa Larsson

ekonomiföreläsningarmer tid