1. Verkar antibakteriellt

Anledningen till att bladen på en aloe vera-planta är så tjocka beror på att de innehåller en gelliknande substans som förvarar vatten. Det är denna gel som är vanligast att använda i diverse aloe vera-produkter. 

Aloe vera-gel innehåller polyfenoler, en grupp kraftfulla antioxidanter som förhindrar tillväxten av skadliga bakterier som kan göra dig sjuk. Den har dessutom antiseptiska och antivirala egenskaper, vilket kan vara anledningen till att den ger så goda resultat vid behandling av hudproblem.

2. Påskyndar läkningen av sol- och brännskador

Aloe vera är mest känt för att påskynda läkningen av sår och andra hudproblem, inklusive solskador och brännskador. 

Experimentella studier visar till exempel att aloe vera kan göra att brännskador läker i snitt nio dagar snabbare jämfört med traditionell medicinering. Utöver det kan aloe veran dessutom förhindra både rodnad, klåda och infektioner.  

3. Minskar plack

Plack är en biofilm av bakterier från munhålan och är en vanlig orsak till karies och tandköttsjukdomar. En studie visar att 100 procent ren aloe vera-juice är lika effektiv som en traditionell munskölj med klorhexidin för att minska plack. 

Detta beror framför allt på att aloe vera dödar några av de mest plackproducerande bakterierna, bland annat Streptococcus mutans och Candida albicans. Vill du ha ett naturligt alternativ till munskölj kan aloe vera-juice alltså vara ett bra alternativ.

Läs också: 5 skönhetsknep som verkar när du sover

4. Effektiv mot munsår

Munsår kan antingen sitta på utsidan av läppen, men också inuti munnen. Vanligtvis läker såret naturligt efter någon vecka, men aloe vera har visat sig kunna skynda på läkningen. Att använda aloe vera-plåster på utsidan av munnen är ett naturligt alternativ till behandling med kortikosteroider, även om det kanske inte är lika effektivt. 

Det finns även studier som visar att aloe vera inte enbart skyndar på läkningen, utan även reducerar smärta vid munsår. 

5. Bra vid förstoppning

Aloe vera är inte enbart fördelaktigt för utvärtes bruk, växten har många fördelar även på insidan av kroppen. Den gula hinnan som finns precis under bladet har nämligen laxerande egenskaper, vilket kan vara fördelaktigt vid förstoppning.  

Till skillnad från vad många tror verkar aloe vera dock inte ha några effekter vid andra magrelaterade problem, exempelvis IBS. 

6. Kan ge dig bättre hud

Forskning tyder på att aloe vera för utvärtes bruk kan ha positiva effekter på huden och reducera ålderstecken. 

En studie från 2009 gjord på 30 kvinnor i medelåldern visade till exempel att aloe vera ökade produktionen av kollagen, vilket ökar hudens naturliga elasticitet och minskar uppkomsten av rynkor. Det finns också tecken på att växten kan förbättra hudens förmåga att behålla fukt.

Läs också: Johanna Bjurström: Ät och gör detta så kommer din hud se yngre ut!

7. Kan sänka blodtrycket

Högt blodtryck kan succesivt skada blodkärlen och orsaka flera allvarliga sjukdomar, inklusive hjärtinfarkt och stroke. Studier visar att aloe veras antiinflammatoriska egenskaper kan bidra till att minska både det systoliska och diastoliska blodtrycket

Värt att nämna är dock att aloe vera enbart bör användas som ett komplement till motion, hälsosam kost och eventuell medicinering, inte som ett substitut. 

8. Kan stabilisera blodsockret

Slutligen finns det bevis som tyder på att aloe vera kan ha en positiv effekt på kroppens glykemiska kontroll, det vill säga hur väl den reglerar blodsockernivåerna. Detta gäller både vid prediabetes och diabetes typ 2. 

Anledningen till detta är eftersom aloe vera verkar kunna minska produktionen av glukos, men också hur mycket glukos som absorberas i mag- och tarmkanalen. 

Än så länge krävs det dock fler studier för att fastställa sambandet mellan aloe vera och den glykemiska kontrollen, men forskare uppmuntrar till vidare forskning. 

Av Elsa Larsson

Aloe verahälsofördelarskönhet