En av de vanligaste orsakerna till magkatarr är stress och oro, men även kosten kan spela en viktig roll i det hela. Bara genom att ändra dina kostvanor är det faktiskt möjligt att lindra besvären. 

Här tipsar vi om vilka livsmedel som kan ge lindring vid magkatarr – och vilka du ska undvika.

1. Havregrynsgröt

Havregryn är 100 procent fullkorn, vilket betyder att de innehåller mängder av nyttiga fibrer. De kan dessutom hjälpa till att sänka kolesterolet, vilket i sin tur kan minska risken att utveckla både diabetes samt hjärtkärlsjukdomar. 

Utöver det har havregryn snälla mot magen samtidigt som de har antioxidativa egenskaper som hjälper till att rena kroppen. En annan stor fördel med havregrynsgröt är att du får gott om energi och att du håller dig mätt länge. 

2. Honung 

Honung är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper och nyttiga näringsämnen. Det verkar bland annat slemlösande, men kan också lindra i samband med halsbränna. Dessutom hjälper honungen till att stärka bukhinnan, vilket kan förebygga magkatarr från första början. 

Tips! Ha gärna lite honung på havregrynsgröten på morgonen eller drick en kopp varmt honungsvatten. 

3. Olivolja 

Olivolja har likt honung antiinflammatoriska egenskaper som kan dämpa inflammationen i bukhinnan. Den innehåller också en stor mängd antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler och som kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar. Tänk bara på att välja en ren extra jungfruolja. 

Läs också: Varför är olivolja så nyttigt?

4. Probiotiska livsmedel 

Studier visar att probiotiska livsmedel kan ha en god effekt vid diverse magproblem, inklusive magkatarr. Några exempel på sådana livsmedel är kombucha, kimchi, surkål, yoghurt och misosoppa. 

5. Papaya 

Papaya innehåller mängder av viktiga vitaminer och mineraler, bland annat vitamin C, E och A samt folat och kalium. Frukten kan också underlätta matsmältningen och förbättra tarmens naturliga funktion. 

Utöver det innehåller papaya enzymet papain som hjälper kroppen att bryta ner proteiner och samtidigt neutralisera magsyra. Därför kan det vara extra bra att äta papaya om du upplever symtom på magkatarr. 

6. Ingefära 

Ingefära är känt för att likt papaya underlätta matsmältningen. Örten har antiinflammatoriska egenskaper och stimulerar dessutom tarmarna, vilket i sin tur ökar produktionen av de viktiga matsmältningsenzymerna. Det kan också vara effektivt vid illamående, gasbildning och förstoppning. 

7. Persilja

Även persilja kan vara värt att testa för dig som lider av magkatarr. Den här kryddan har vätskedrivande egenskaper, vilket hjälper till att rena kroppen på gifter, men innehåller också många viktiga mineraler, exempelvis fosfor och kalcium. Persilja kan också vara bra vid gaser och förstoppning.

8. Blåbär

Blåbär innehåller mängder av nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler. Skalen innehåller också polyfenoler som ofta förekommer i bär med mörka skal och som har en antioxidativ effekt. De är också antimikrobiella, vilket betyder att de kan döda skadliga bakterier och på så sätt minska inflammation i mage och tarm. 

Det optimala är dock att kombinera blåbär med goda bakterier, exempelvis från probiotiska livsmedel. För mycket blåbär riskerar nämligen att även döda goda bakterier. 

Läs också: 6 anledningar till att äta blåbär

Det här bör du undvika vid magkatarr

Här är några tips på saker du istället bör dra ner på eller helt undvika om du har magkatarr.

  • Alkohol
  • Kolsyrade drycker
  • Kaffe
  • Fruktjuice
  • Fet och friterad mat
  • Stark mat
  • Inlagda livsmedel
  • Kakaoprodukter

Om du har allvarliga och långvariga besvär

Om besvären inte försvinner, även om du äter bättre och stressar mindre, kan det vara bra att vända dig till en läkare för undersökning. Det gäller framför allt om du är över 50 år och upplever kraftiga magsmärtor eller långvarig halsbränna. 

Lindra magkatarr naturligt

Solaray Super Digestaway innehåller en bred sammansättning av olika enzymer och hjälper till att bryta ner all typ av mat.

Pureness Maghälsapaket ska hjälpa dig att förebygga många olika typer av mag- och tarmproblem!

Färskpressad Ekologisk Extra Jungfru Olivolja är av mycket hög kvalitet från en gård på södra Sicilien. Denna mycket aromatiska olivolja ärekologisktcertifierad samt ursprungs- och kvalitetscertifierad D.O.P. Monte Iblei avdet italienska jordbruksdepartementet.

Urtekram Ekologisk Och Rättvis Vildblomsterhonung är en rättvisemärkt honung från sydamerika. Fairtrade-ingredienserna i denna produkt är certifierade i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier.

Av Elsa Larsson

LivsmedelMagkatarr