Förstoppning kan bero på flera olika saker, men oftast handlar det om att du fått i dig för lite vätska eller fibrer. Även saker som för lite rörelse, stress, oro, resor eller graviditet kan orsaka trög mage. 

Lyckligtvis går besvären oftast över av sig själva. Du kan dessutom hjälpa magen på traven genom att ändra kosten. Här är åtta bra livsmedel som hjälper mot trög mage.

1. Katrinplommon 

Katrinplommon är en välkänd huskur vid förstoppning och trög mage. Anledningen till det är eftersom katrinplommon har ett högt fiberinnehåll – nästan 3 gram per servering (40 gram). 

Fibrerna i katrinplommon ökar mängden vätska i avföringen, vilket gör att den enklare kan passera genom tarmsystemet. De innehåller också sockeralkoholen sorbitol som kan ha en laxerande effekt och fenoliska föreningar som stimulerar produktionen av hälsosamma magbakterier

2. Fikon

Även fikon är rika på nyttiga fibrer som kan gynna mag- och tarmhälsan. Bara 80 gram torkade fikon innehåller 7,9 gram fibrer, vilket motsvarar nästan 32 procent av det rekommenderade dagliga intaget. De innehåller även enzymet ficin som också har positiva effekter vid förstoppning. 

Det finns mycket forskning som bevisar fikonens effekt vid trög mage. En studie på personer med förstoppning visar till exempel att fikonen dels förbättrade konsistensen på avföringen, men också att de lindrade obehagskänslorna i magen. 

Läs också: 8 livsmedel som hjälper att lindra magkatarr

3. Päron

Päron är en fiberrik frukt som dessutom har ett extra högt innehåll av fruktos och sorbitol. Dessa sockerarter är svåra för kroppen att absorbera, vilket gör att de istället åker vidare till tarmen där de suger åt sig vätska. Detta stimulerar tarmrörelsen och kan underlätta vid förstoppning. 

4. Äpplen

Äpplen är likt päron rika på fibrer, framför allt pektin som likt fruktos och sorbitol suger åt sig vatten i tjocktarmen. Studier visar att pektin dels kan mjuka upp avföringen samtidigt som det underlättar passagen genom tarmsystemet och ökar antalet goda magbakterier. 

Tänk på! Mycket av fibrerna i äpplen finns i skalet, så undvik att skala äpplena innan du äter dem. 

5. Spenat och annat grönt

Spenat, brysselkål och broccoli är utmärkta källor till nyttiga fibrer, men också andra viktiga näringsämnen som folat, vitamin C och vitamin K. De bidrar framför allt med att addera vikt till avföringen, vilket gör det enklare för den att passera genom mag- och tarmsystemet. 

En servering tillagad spenat (180 gram) innehåller 19 procent av det dagliga intaget medan fem brysselkål-bitar innehåller 14 procent och en servering broccoli 10 procent. 

Läs också: 12 livsmedel som kan hjälpa dig med ballongmage

6. Kiwi

Även kiwi är en fiberrik frukt som täcker en stor del av det dagliga fiberbehovet, närmare bestämt 9 procent om du äter en kiwi. Frukten innehåller även det viktiga enzymet aktinidin som forskare tror är en viktig anledning till kiwins positiva effekter på maghälsan. 

Studier visar bland annat att ett regelbundet intag av kiwi under en månads tid förbättrar tarmrörelserna, men också konsistensen på avföringen. Det har också visat sig att kiwi kan underlätta symtomen för personer som lider av IBS

7. Kronärtskocka

Kronärtskocka är inte bara gott, det är också bra att äta om du har en trög mage. Denna växt kan dels förbättra konsistensen på avföringen, men också öka antalet toalettbesök. 

Det har också visat sig att kronärtskocka har en prebiotisk effekt, vilket betyder att den kan stimulera tillväxten av hälsosamma tarmbakterier. Forskning visar också att kronärtskocka kan minska antalet skadliga bakterier i tarmen för att på så sätt förbättra allmänhälsan.  

8. Sötpotatis

Sötpotatis är en annan bra källa till fibrer som kan underlätta vid förstoppning. Bara en medelstor potatis på 150 gram tillfredsställer omkring 14 procent av det dagliga fiberbehovet.

Likt äpplen innehåller sötpotatis dessutom pektin som suger åt sig vätska i tarmen för att på så sätt stimulera tarmrörelsen.

Av Elsa Larsson 

Trög mage