Det kan också vara en god idé att se över din utrustning för att campa på ett mer hållbart och grönare sätt. Här hittar du åtta bra tips för en miljövänligare campingsemester.

1. Visa hänsyn

Att visa hänsyn är det viktigaste tipset för att minska dina avtryck i naturen när du campar. Det må låta som en självklarhet, men det är tyvärr många som glömmer bort det.

Visa respekt för djuren som lever i naturen och var försiktig med växter. Lämna campingplatsen som den var när du kom dit – eller helst i ett ännu bättre skick. Kom ihåg att du är gäst i naturen!

2. Undvik engångsartiklar

Engångsartiklar som plastbestick och plastmuggar bör du i största möjliga mån undvika om du vill campa på ett hållbart sätt.

Undvik att köpa mat och dryck i engångsförpackningar eller i petflaskor. Investera istället i ett bra campingkit med tallrikar, bestick, muggar och förvaring som du kan diska och återanvända.

Läs också: Bygg eget insektshotell – 7 enkla steg

3. Skräpa inte ner

Nedskräpning efter campinggäster kan vara skadligt för djuren. Därför ska du givetvis alltid med dig ditt skräp och dina prylar när du lämnar platsen. Även fimpar och annat ska givetvis tas bort.

Om du ser att andra campinggäster lämnat skräp efter sig bör du även plocka upp efter dem. Se även till att återvinna ditt avfall på rätt sätt.

4. Undvik engångsgrillen

Engångsgrillar är praktiska att ta med till campingen, men de är inte särskilt bra för miljön. Engångsgrillen kan endast användas en gång, vilket försås inte är särskilt hållbart. Dessutom innehåller den även paraffin som avger koldioxid vid förbränning. Aluminium är inte heller ett miljövänligt val på grund av de utsläpp tillverkningen av materialet orsakar.

Välj istället att grilla på en avsedd eldplats på campingen eller på ett säkert sätt i naturen. Tänk dock på att inte elda direkt på klipphällar och berg eftersom de riskerar att spricka av värmen.

Kontrollera de gällande restriktionerna för eldning i kommunen och var säker på att du grillar på ett sätt som inte utgör någon brand- eller skaderisk. Dubbelkolla även att elden är helt släckt när du lämnar platsen.

5. Ta med miljövänligt diskmedel och hygienprodukter

Ta med dig ekologiska och miljövänliga produkter för att diska, tvätta håret, borsta tänderna och liknande. Vanligt diskmedel och shampoo är oftast inte bra för naturen eftersom det finns risk för utsläpp av kemikalier och skadliga ämnen i vattnet vid campingen. Grön miljömärkt såpa är oftast ett bättre val.

Läs också: Edura har siktet inställt på en grönare framtid

6. Campa på en miljömärkt campingplats

Välj en miljömärkt campingplats för att campa mer hållbart. Besöksnäringens certifiering “Green Key” är en miljömärkning för campingplatser. Endast campingar som uppfyller kraven på hur de hanterar vatten, avfall, energi och annat får kalla sig miljömärkta. Välj gärna en campingplats nära där du bor för att undvika onödiga utsläpp när du reser.

7. Låna eller köp begagnad campingutrustning

Camping kräver ganska många olika prylar, exempelvis tält, sovsäck och ryggsäck. För att minska klimatpåverkan bör du i den mån det är möjligt låna eller köpa begagnad campingutrustning. Kolla igenom vad du har hemma eller fråga familj och vänner. Det finns även mycket att köpa i olika Facebook-grupper och på Blocket.

Läs också: 7 steg för ett mer plastfritt hem

8. Kör inte bil till campingen

Sist men inte minst bör du tänka på hur du tar dig till campingplatsen. Undvik helst att köra bil dit eftersom det släpper ut mest koldioxid. Åk istället tåg eller annan kollektivtrafik om du har möjlighet. Allra bäst är det såklart om du kan cykla eller vandra till campingplatsen.

Trevlig camping!

Av Elsa Larsson

Campinghållbarhetsommar